Експерт у галузі військових питань, Олексій Гетьман, вказує на те, що російські сили віддають перевагу концентрації зусиль на сході, що, за його словами, відкриває можливість українським військам перехопити ініціативу на південному напрямку фронту.

Він вважає, що ситуація на півдні не залишиться спокійною, але військові дії триватимуть. Проте, на думку експерта, противник на цьому напрямку фронту зацікавлений переважно у стримуванні Збройних Сил України, а не в активному просуванні вперед.

Гетьман впевнений, що за наявності достатнього обсягу озброєння Україна може забезпечити собі перевагу хоча б на півдні. Тому він радить не чекати ворожого наступу саме з півдня, оскільки всі головні зусилля російських військ спрямовані на схід. Відповідно до спостережень експерта, основні спроби наступу здійснюватимуться саме там.

Водночас, експерт не взявся прогнозувати, коли ж ініціативу перехопить Україна. Зазначається, що росіяни вже розпочали свій літній наступ. Загарбники будуть маневрувати, змінювати напрямки удару, оскільки логіка та стратегія сухопутних боїв за останні сто років суттєво не змінилася. За словами Гетьмана, до спроб прорвати оборону варто готуватись по всьому фронту.

Командир 92-ї окремої механізованої бригади, полковник Павло Федосенко, наголошує на тому, що якщо українські війська не відстоюватимуть міста Костянтинівку та Дружківку на Донеччині, може настати небезпека загрози для міст Дніпра, Харкова та Кривого Рогу вже через декілька тижнів.

«Всі знають, що якщо ми не будемо битися за Костянтинівку та Дружківку [ймовірна наступна ціль Росії], російські війська будуть у Дніпрі, Харкові, Кривому Розі через кілька тижнів», – вважає комбриг.

Його слова, як цитує видання The Economist, свідчать про те, що зараз на кону не лише територіальна цілісність України, але й саме її виживання. Згідно з полковником Федосенком, стратегічно важливе значення має уповільнення просування російських військ на Донбасі.

Стаття також зазначає, що Павло Федосенко вже мав досвід боротьби за визволення Харківської області у вересні 2022 року і наразі командує військовими діями приблизно за 350 кілометрів на південний схід від Бахмута.

За словами командира, відсутність опору в Костянтинівці та Дружківці може призвести до небезпеки для інших міст України через відносно швидкий наступ російських сил. Він висловлює побоювання, що з імовірністю 70% Росія може здійснити окупацію решти Донбасу. Однак велике питання — скільки часу займе цей процес та яку шкоду може завдати Україні.

«Один зі сценаріїв – ізоляція міста шляхом перерізання головної дороги на Київ. Іншим варіантом було б переміститися приблизно на 10 км ближче, поставивши східну околицю міста в зону дії артилерії та створивши буферну зону для захисту Білгорода, російського міста, яке зазнає ударів українських безпілотників», — каже військовий.

А от командир спецпідрозділу ГУР «Кракен» Костянтин Немічев висловив свою думку щодо можливої атаки Російської Федерації на Харків у середині травня, стверджуючи, що окупантам не вдасться підійти до міста. Немічев підкреслив, що зараз Харків захищений набагато краще, ніж у лютому 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабний наступ.

«Вони можуть просунутися на кілька кілометрів углиб, але я не вважаю, що вони зможуть продовжити свій наступ на 10 кілометрів», — підкреслив він.

За словами Немічева, у Харкові розташовані три лінії укріплень, а також повна бригада, готова зупинити будь-які спроби просунення російських військ. Його висловлення свідчать про впевненість у здатності міста відстояти будь-які агресивні дії окупантів.