Українська правда

Помер легендарний український спортивний журналіст

Владислав Уткін — 11 травня, 15:28
Помер легендарний український спортивний журналіст

На 69-му році після тривалої хвороби перестало битися серце легендарного українського спортивного журналіста та коментатора Сергій Савелія.

Про це повідомляє Суспільне Спорт.

Савелій народився в 1955 році на Полтавщині. Професійну кар'єру розпочав у 1981 році після закінчення факультету журналістики КДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Провів перший прямий репортаж з Олімпійських ігор (12 лютого 1994 року, відкриття Олімпіади в Ліллегаммері, разом з Сергієм Лифарем). Загалом працював коментатором на 12 Олімпійських іграх, причому на 10-х — з місця подій.

Першим серед українських спортивних журналістів здобув нагороду AIPS (Міжнародної асоціації спортивної преси) за роботу на 10 Олімпіадах — зменшену копію олімпійського факела Лондона-2012. Згодом передав свою нагороду на тимчасове зберігання в музей НТКУ. У 2015 одержав найвищу нагороду АСЖУ (Асоціації спортивних журналістів України) — приз імені Ігоря Засєди «За честь і достоїнство в спортивній журналістиці».

Коментував перший матч 1-го чемпіонату України з футболу — Чорноморець — Карпати (1992).

Працюючи в Національній телекомпанії України, виховав не одну плеяду спортивних журналістів.

Нагороди

  • Відомча відзнака "Почесний працівник Національного телебачення України" (2005);
  • Почесне звання "Заслужений журналіст України" (2009);
  • Нагорода AIPS (Міжнародної асоціації спортивної преси) за роботу на 10 Олімпіадах — зменшена копія олімпійського факела Лондона(2012);
  • Спеціальна відзнака АСЖУ «За видатний внесок у спортивну журналістику України» (2020).
Сергій Савелій