Четвер, 6 Червня

У Пороховій Вежі Львова відкрили виставки, присвячені вишиванкам

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

Від учора у Пороховій вежі працюють дві виставки: “Вишивана Україна” та “Скриня”.

“Вишивана Україна” демонструє регіональні особливості автентичної вишивки. Експозиція містить вишиванки всіх регіонів нашої країни разом з АР Крим, пише 032.ua.

“Скриня” – це переосмислення особистого спадку засновниці приватного музею вишиванок SVARGA Наталі Яриш та традиційної спадщини українців. Вона налічує 12 старовинних взірців сорочок-буденок, адаптованих до сорочок сучасного крою та повсякденного носіння. Подію приурочили до Дня вишиванки, який святкуватимемо 16 травня.

“Усі вишиванки різні, але для мене вони однаково теплі, однаково рідні, однаково добрі, однаково сильні, однаково сміливі. Напевно, це і є характеристика українського народу. Дякую кожному, хто сьогодні на передовій, хто стоїть у лавах Збройних сил, хто пам’ятає та відстоює нашу ідентичність. Дякую Наталії Яриш та її команді за те, що оберігають нашу культуру і те, що робить нас українцями. Носіть вишиванки, любіть Україну, своїх батьків і своїх дітей, вірте в Збройні Сили та в нашу державу. Слава Україні!”, – зазначив очільник області Максим Козицький, який відвідав відкриття виставок.

Директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк відзначає унікальність виставки, що присвячена різноманітним вишиванкам з різних куточків нашої країни, які були відтворені у сучасних виробах. У ситуації війни особливо важливо активно просувати та підтримувати наші культурні традиції та символи, наголосила вона.

Експозиція триватиме до 26 травня. Вхід вільний.