$40.15 €43.62
menu closed
menu open
weather +18 Київ

Дрони ГУР МО в ніч на 11 травня атакували НПЗ "Лукойлу" у Волгоградській області – ЗМІ

Дрони ГУР МО в ніч на 11 травня атакували НПЗ "Лукойлу" у Волгоградській області – ЗМІ У ГУР розповіли, як було пошкоджено НПЗ
Фото: president.gov.ua

У ніч на 11 травня Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України завдало удару за допомогою безпілотників по нафтопереробному заводу (НПЗ) у Волгоградській області. Про це з посиланням на джерело в ГУР повідомила "Українська правда".

"У ніч на 11 травня в Росії знову "гуркотіло". О 3.45 на Волгоградський НПЗ, який належить ПАТ "Лукойл-Волгограднефтепереработка", завітали БПЛА Головного управління розвідки. Постраждали установки первинної переробки нафти АВТ-1 та АВТ-6", – сказав співрозмовник видання.

За його даними, також було пошкоджено кабель керування повітряними холодильниками (унаслідок цього вимкнулося сім холодильників) і димова труба печі П-1.

Стан установок перероблення нафти, у які поцілили дрони, ще уточнюють, зазначили в ГУР.

Міноборони країни-агресора Росії 11 травня відзвітувало в Telegram, що нібито "сім БПЛА перехоплено і знищено над територіями Курської і Волгоградської областей". Окремо окупанти вказали, що безпілотники були "літакового типу".

Telegram-канал "Новости Волгограда" сьогодні писав, що "роботу ППО чули в Красноармійському районі Волгограда". Саме в тому районі міста розташований нафтопереробний завод.

"Немецкая волна" повідомила, що Волгоградський НПЗ переробляє нафту на пальне і компоненти мастил, його потужність становить 14,8 млн тонн на рік. Здебільшого продукцію цього НПЗ постачають у південні регіони Росії, частина йде на експорт.

Контекст

Із початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії нафтопереробні заводи, нафтобази і газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ і військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу більше ніж 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.