Мобілізація в Україні знищить економіку Польщі

Обіцянка Польщі репатріювати чоловіків призовного віку в Україну може мати економічні втрати

Про це пише видання Forbes. У статті зазначається:

Після оголошення Києвом нового закону про мобілізацію, який має набути чинності 18 травня, Польща пообіцяла допомогти Україні в репатріації чоловіків, які підлягають призову.

Окрім етичних міркувань, цей крок може мати значний негативний вплив на польську економіку, оскільки тисячі громадян України, які проживають у країні, можуть бути змушені залишити роботу та піти в армію.

 

Крім того, зростає побоювання, що значна кількість із них намагатиметься залишити Польщу, щоб уникнути призову.

З понад мільйона українців, які приїхали до Польщі з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, 371 тис. – це чоловіки призовного віку, які за законом можуть підлягати обов’язковій військовій службі.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що Варшава готова допомогти українській владі повернути чоловіків, додавши, що щодо механізмів, які може використовувати Польща, «можливо все».

Черга в одному із паспортних сервісів у Європі

Київ призупинив консульське обслуговування чоловіків віком від 18 до 60 років, які проживають за межами України. Ті, хто бажає продовжити свій паспорт або отримати інші офіційні документи, тепер повинні будуть з’являтися до призовних пунктів для оновлення особистих даних дистанційно або особисто.

Більшість українців, які прибули до Польщі після лютого 2022 року, отримали тимчасовий захист, що дозволяє їм працювати та отримувати доступ до державних послуг навіть без дійсних документів, що посвідчують особу. Однак це положення закінчується 30 червня, і не зрозуміло, чи воно буде продовжене.

Прогнози експертів

Андрій Арканюк, фахівець з легалізації зайнятості в агентстві з працевлаштування Contrain Group, каже, що не очікує раптового відтоку українців із Польщі, але він бачить підвищений інтерес до переїзду до таких країн, як Німеччина чи Іспанія, а також за межі Європи. Союз.

Водночас він зазначає, що Київ і Варшава підписали угоду про спрощення виконання судових рішень в обох країнах, тобто заочні рішення за ухилення від мобілізації в Україні можуть бути успішно виконані в Польщі.

Якщо це станеться у великих масштабах, може статися масовий виїзд громадян України призовного віку з Польщі, – каже він.

Вплив українців на розвиток польської економіки

У звіті Deloitte для УВКБ ООН, Агентства ООН у справах біженців, було встановлено, що українські біженці склали 0,7-1,1% ВВП Польщі в 2023 році, а в довгостроковій перспективі цей ефект зросте до 0,9-1,35%.

Більшість українців у Польщі зайняті в таких галузях, як промислове виробництво, транспортні послуги та будівництво, причому майже половина з них займає посади, нижчі за їхню кваліфікацію.

Багато біженців також обрали підприємництво. Минулого року майже 10% нових ФОПів у Польщі було засновано українцями, причому найбільше у сфері будівництва, інформаційно-комунікаційних та інших послуг.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень