Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) для військовозобов'язаних є важливим обов'язком перед державою. Хоча прямих законодавчих заборон на відмову від проходження ВЛК в Україні немає, ця процедура має на меті забезпечити ефективний заклик громадян до лав ЗСУ відповідно до ситуації на фронті та потреб держави.

Адвокат юридичної компанії Riako&Partners Катерина Аніщенко пояснює, що ВЛК проводиться за рішенням керівників ТЦК на збірних пунктах або в установах охорони здоров'я комунальної чи державної форми власності.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Лікарі, які беруть участь у роботі ВЛК, здійснюють медогляд призовників, військовослужбовців і навіть членів їхніх сімей, а також військовозобов'язаних, резервістів та інших категорій громадян.

Основне завдання ВЛК полягає у відборі осіб, придатних за станом здоров'я до військової служби для укомплектування Збройних Сил України. Аналізуючи результати медичного огляду, ВЛК розробляє заходи щодо забезпечення Збройних сил особовим складом, що відповідає необхідним медичним критеріям.

Популярні новини зараз
Українцям виплатять від 1600 гривень: хто отримає допомогу В Україні вводять реєстр активних громадян: що це означає для кожного Кияни відповіли, кого хочуть бачити новим мером міста: результати опитування Платитимете не 2,64 гривні, а 1,05 за кіловат: українцям пропонують унікальну можливість економії на комуналці
Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Теоретично громадянин може відмовитися проходити ВЛК, проте на практиці це матиме наслідки у вигляді адміністративної відповідальності.

"По суті, якщо людина відмовляється проходити ВЛК, вона вважається цілком здоровою", - заявляє адвокат.

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", громадяни, які приписані до призовних дільниць або тільки приписуються до них, зобов'язані проходити обов'язковий медогляд.

Крім того, у період військового стану відмова від проходження ВЛК суперечить нормам чинного законодавства.

Нагадаємо, оскаржуйте після мобілізації: у новому законі знайшли дивну норму

Як повідомляв "Знай.uа", подорожі чоловікам Україною: куди можна, а куди – не варто

Знай.ua писав, або воюєш, або працюєш на державу: скільки доведеться заплатити за відстрочку від мобілізації