Народне свято «Євдокія Свистунья» відзначається 30 травня. Інші назви свята: "Євдокія", "Євфросинья", "Ондрон з дощем", "Звездочёт".

Православна церква України 17 травня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Адроніка та патріарха Стефана Константинопольського.

На Русі вважалося, що Євдокія є заступницею посух. Тому в цей день їй молилися, щоб Сонце не висушило землю, щоб дощів було достатньо. Назва "Свистунья" свято отримало через вітри, які свистять у цей період.

Цього дня потрібно підгортати картоплю, цим потрібно займатися саме жінкам. Якщо зробити це у цей день, то буде дуже добрий урожай і жодні шкідники не зіпсують картоплю. Також цей овоч обов'язково має бути на столі. Вважається, що чим більше картоплі з'їсти на Євдокію, то краще буде її осінній урожай. Тому з неї роблять багато різних страв.

Популярні новини зараз
Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни Українцям виплатять від 1600 гривень: хто отримає допомогу З 1 червня військовозобов’язаних чекають важливі зміни: що треба знати Українцям приготували великі штрафи: за що можна навіть попрощатися з майном
Показати ще

Окрім Євдокії також шанували й Адріана, щоб він допоміг посівам. За легендою він має ключі від небесних воріт, а вони утримують дощові хмари. Оскільки сіяти важливі культури вже закінчили, то тепер треба було, щоби зерно лягло в землю, і щоб його полили хороший дощ. Це й просили Адріана, якого також називали Ондроном.

Весна, дощ, фото із соцмереж
Весна, дощ, фото із соцмереж

Будьте обережні в цей день, обов'язково дивіться під ноги, коли будете в полі чи лісі, чи недалеко від них. Справа в тому, що якраз у великих кількостях вилазять змії, щоби погрітися на сонці. І якщо її не чіпати, вона може вас і не помітити, а от якщо наступити – біди не уникнути. Тому можна ще провести захисний ритуал, перед тим, як виходитимете з дому. Потрібно обв'язати тіло мотузкою і проговорити: «Верьовка обіймає, змія повз проповзає. Амінь».

Навіть існує спосіб зробити собі спеціальний антизміїний амулет. Потрібно взяти маленький круглий білий камінчик, зробити в ньому отвір і повісити на ниточку, промовляючи: "Камінь білий захистить, від укусів зміїних захистить». З ним ходили цілий день.

Так як у ці дні завжди дуже сильний вітер, то молоді дівчата можуть використати його, щоб знайти собі хлопця. Беруть два зелені листочки берези, на один пошепки говорять своє ім'я, а на другий – хлопця. Потім листя треба підкинути за вітром, щоб він їх з'єднав і відправив у єдиний шлях.

Що не можна робити 17 травня

Не варто приймати сьогодні доленосні та відповідальні рішення, змінювати роботу та переїжджати – підвищується ризик зробити неправильний вибір.

Жінкам не можна сьогодні фарбувати та стригти волосся – до проблем зі здоров'ям.

Будьте дуже обережні з вогнем, гострими та колючими предметами. По можливості не варто користувати ножем, ножицями, серпом та косою.

Лаятись, злитися, кричати на близьких, ображати їх – до тривалого погіршення стосунків.

Не ходіть у ліс сьогодні – високий ризик зіткнення з агресивними лісовими тваринами.

Не можна розпускати чутки, розповідати чужі секрети та брехати про інших людей, інакше зіпсується ваша репутація.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.