До МЗС Литви викликали представника РФ через оголошення в розшук литовських політиків

Новини — П'ятниця, 17 травня 2024, 08:15 —

До Міністерства закордонних справ Литви напередодні викликали представника російського посольства у зв’язку з оголошенням у розшук в Росії низки литовських політиків.

Про це йдеться в заяві МЗС Литви, повідомляє "Європейська правда".

Представнику посольства РФ заявили, що ці рішення російської влади суперечать загальноприйнятим нормам міжнародного права, є спробою фальсифікації історичних фактів і демонструють неповагу до Литви.

"Міністерство закордонних справ Литовської Республіки вимагає негайно припинити політично мотивоване переслідування громадян Литовської Республіки", – йдеться у повідомленні.

Реклама:

Раніше цього тижня Росія оголосила в розшук колишнього начальника поліції Естонії Ельмара Вахера, колишнього міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, а також кількох посадовців Литви, Латвії та Польщі, оскільки проти них порушено кримінальні справи щодо знищення та пошкодження пам'ятників радянським військовим.

Нагадаємо, у лютому Росія оголосила в розшук десятки європейських, зокрема латвійських політиків та посадовців, а також багатьох українських військових і сотні оголошених Москвою "іноземними найманцями" людей, які разом з українцями борються проти російських загарбників.

В російський розшук потрапили 59 із 68 депутатів Сейму, які голосували за вихід із договору про пам'ятники з Росією. Крім того, у розшуку РФ перебувають три чинні міністри Латвії – міністр землеробства Армандс Краузе, міністр фінансів Арвілс Ашераденс, міністр юстиції Інесе Лібіня-Егнере.

Також РФ оголосила у розшук естонську прем'єрку Каю Каллас та держсекретаря Естонії Таймара Петеркопа.

Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що Каллас і Петеркоп оголошені в розшук за "знищення пам'ятників радянським воїнам".

Коментуючи оголошення себе у розшук, Каллас заявила, що не буде мовчати і продовжить рішучу підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: