Атаки українських дронів на Крим і Росію стають цікавішими

17 травня 2024, 12:40оновлено 17 травня, 19:38
2335
Можливості України бити дронами по військових і промислових об'єктах Росії стрімко зростають.
Атака українських дронів по Криму і РФ 17 травня була безпрецедентною за своєю масовістю – генерал Романенко
Українські атаки дронами стають більш масованими та ефективними, вважає генерал Романенко / Колаж: Главред, фото: Вікіпедія, скріншот

Атака українських дронів 17 травня по окупованому Севастополю, а також по російських Туапсе і Новоросійську була особливою своєю масовістю: Україна одночасно задіяла понад сотню дронів. Така кількість одночасно запущених дронів по об'єктах ворога відображає зростання можливостей України. Причому збільшуються наші можливості і випускати дрони, і вміло їх використовувати, точно вражаючи цілі.

Примітно, що Україна завдала ударів не тільки по окупованому Криму, а й по території Російської Федерації. Адже незважаючи на те, що росіяни, не соромлячись, б'ють не лише по військових, а й по цивільних об'єктах, і по житловій забудові на території України, західні союзники все ще забороняють нам завдавати ударів по військових об'єктах на території Росії, особливо західним озброєнням. Однак така заборона суперечить законам ведення війни, тому Україна завдає ударів по промислових і військових об'єктах у Росії, і їхня кількість переростає в якість, але робить вона це дронами власного виробництва.

Утім, слід зазначити, що держсекретар США Ентоні Блінкен під час нещодавнього візиту в Україну не лише грав на гітарі в київських пабах, а й зробив деякі важливі заяви. Серед іншого він сказав про те, що США не рекомендують використовувати американську зброю по території РФ, однак вважають, що рішення має ухвалювати Україна.

відео дня

Ефективність атаки українських безпілотників 17 травня була доволі високою, оскільки було уражено Туапсинський нафтопереробний завод, портову інфраструктуру Новоросійська та Севастополь, як основну базу росіян у Криму, що стало чудовим доповненням до нещодавніх ефективних атак на аеродром Бельбек під Севастополем.

Подібні удари мають серйозні наслідки для Росії, адже ми скорочуємо нафтопереробні можливості ворога, що призводить до перебоїв поставок пального російським військам, запровадження заборони на експорт бензину, зростання цін на той самий бензин у РФ. А припинивши продавати бензин за кордон, РФ залишилася без доходів, які теж пішли б на війну проти нас.

Причому, як відомо, Туапсинський НПЗ тільки на початку травня відновив роботу після січневої атаки українських безпілотників, і от тепер він знову опинився під ударом. Тобто ми реалізуємо один із головних принципів війни – безперервний вплив на противника. Цілі вже визначено: НПЗ, нафтобази і нафтосховища, аеродроми, заводи з виробництва озброєнь. Удари по цих цілях знижують потенціал ворога.

Крім того, атака українських дронів була результативною, навіть незважаючи на систему російської ППО. Росія має серйозні можливості протиповітряної та протиракетної оборони, але, як ми побачили, ефективність цих систем далека від рекламних характеристик, про які розповідає російська пропаганда.

У будь-якому разі це не остання подібна атака українських дронів, адже Україна продовжує нарощувати свої можливості в цій сфері.

Ігор Романенко, генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, спеціально для Главреда

Хто такий Ігор Романенко

Романенко Ігор (9 квітня 1953, Ніжин) – український військовий. Генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор. Заступник начальника Генерального штабу ЗС України (2006-2010), пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти