Битва за місто Часів Яр у Донецькій області, розташоване на заході від Бахмута, зараз переживає піковий рівень напруги.

Про це повідомив у ефірі інформаційного марафону спікер 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади Збройних сил України Роман Гасько.

«Ситуація продовжує залишатись досить напруженою і складною. Ворог не припинив своїх спроб з взяття міста. Відповідно, битва за Часів Яр зараз у розпалі. Кожен день виникають боєзіткнення, нові спроби, контрудари. Усе дуже динамічно. Битва продовжується і вона, напевно, зараз на своєму піковому рівні», — сказав Гасько.

За його словами, інтенсивність бойових дій тримається на високому рівні протягом тривалого періоду часу. Поки що не спостерігається тенденції до зниження, оскільки ворог має достатню кількість артилерійських боєприпасів, особового складу і відчуває певну перевагу у деяких аспектах. Ворог налаштований на продовження штурму міста.

Також його запитали, чи спостерігається зміна тактики у спробах російських сил наступати на Часів Яр.

«Зміна тактики і постійні перегрупування відбуваються увесь час, тому що ворог засвоює добре уроки з кожної битви, яку проводить, вносить корективи у свою діяльність і на тих чи інших напрямках підбирає різні способи для ведення своїх дій. Відповідно, тактичні ходи як з нашого боку, так і їхнього, постійно змінюються», — зазначив Гасько.

При цьому він зауважив, що загалом ситуація на Донеччині є складною, оскільки повна окупація області є одним з пріоритетних завдань окупантів.

Варто відзначити, що російські окупанти активно продовжують штурмувати Часів Яр у Донецькій області.

Про це повідомив у ефірі телемарафону Дмитро Кожубенко, офіцер секції планування бригади «Рубіж», Національної Гвардії України.

«Логістичні маршрути до міста знаходяться під контролем вогню артилерії противника. Адже в нього її достатньо, як і авіації. Але логістика в місто здійснюється. Так, складно, але мужні воїни роблять ці надскладні справи. Наразі оточення міста поки неможливе. І ми сподіваємося, що у майбутньому цього не станеться, тому що ми очікуємо, що найближчим часом надійде західна допомога в достатній кількості, й ми зможемо утримувати наші позиції», – сказав Кожубенко.

Він також зазначив, що в разі втрати Часового Яру, Україні буде важко повернути його під свій контроль, оскільки місто розташоване на високій висоті.

«Для того, щоб проводити штурмові дії, перевага повинна бути 1 до 5. Але якщо ця позиція знаходиться на висоті і в противника є перевага у вигляді огляду перед собою. І швидше за все, ці позиції мало прикриті рослинністю. Тому можливості заховатися немає. То ж для штурму таких позицій потрібно застосувати або велику кількість бронетехніки, або велику кількість артилерійських снарядів. Що для нас не є прийнятним, адже ми цінуємо кожен снаряд», – пояснив Кожубенко.

Також Росія може розпочати наступ на Сумську область так само як це було на Харківщині. Однак ресурси противника обмежені, тому захоплення Сум та Харкова малоймовірне.
Про це заявив у своєму коментарі військовий експерт, полковник запасу Петро Черник.

«Щось подібне до того, що є на Харківщині, залучивши кілька батальйонів на Сумщині вони організувати можуть. Але не більше», – наголосив він.

Експерт зазначив, що місто Суми знаходиться на відстані десятків кілометрів від кордону з Росією. На його думку, «не потрібно зараз підіймати рівень тривоги щодо можливості нападу безпосередньо на самі Суми».

«Противник на обидві області – а це більше, ніж 750 кілометрів кордону – має до 40 тисяч. Цього достатньо, щоб влаштувати те, що зараз відбувається на Харківщині, але недостатньо, щоб повноцінно прориватися до Харкова чи до Сум», – переконаний полковник.

Мета противника полягає в роззосередженні наших сил. Росіяни не можуть продовжити просування на східному фронті, особливо в районі Часового Яру.