$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +23 Київ

Україна може використовувати американську зброю лише в межах своєї території – Пентагон

Україна може використовувати американську зброю лише в межах своєї території – Пентагон Сінгх: Зброю, яку Сполучені Штати Америки надають у межах військової допомоги, Україна може використовувати лише в межах своєї території
Фото: defense.gov

Пентагон не змінює своєї позиції і вважає, що Україна не має використовувати зброю, надану Сполученими Штатами Америки, поза межами фронту. Про це 16 травня заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх під час брифінгу, який оприлюднило міністерство оборони США.

"Так, ми не змінили своєї позиції. Ми вважаємо, що те озброєння, ті можливості, які ми надаємо Україні, які інші країни надають Україні, мають бути використані для того, щоб повернути українську суверенну територію", – зазначила представниця Пентагону. 

Про це вона сказала, відповідаючи на питання, чи розглядають США можливість змінити цей свій підхід у зв'язку з новим наступом Росії й атаками на Харків.  

За словами Сінгх, надана Сполученими Штатами зброя призначена для застосування на полі бою в Україні, а міністр оборони США Ллойд Остін обговорює з очільником Міноборони України Рустемом Умєровим, як її найкраще можна застосувати.

"І ми вважаємо, що це [має бути] українська територія", – додала Сінгх.

Контекст

Після початку повномасштабної війни країни заходу ставили обмеження щодо використання Україною їхньої зброї для ударів по Росії, і в Міноборони України зазначали в лютому 2023 року, що взяли зобов'язання не застосовувати надану партнерами зброю по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже сказала, що Україні почали передавати зброю без цієї заборони. Країн вона не назвала, але пізніше міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон під час візиту в Київ сказав, що Україна може використовувати зброю, надану Великобританією, для ударів по Росії.

США не заперечують проти ударів, яких Україна завдає по території країни-агресора РФ, заявив 15 травня держсекретар США Ентоні Блінкен. Водночас він ухилився від відповіді на запитання, чи дозволять США Україні використовувати для атак на Росію американську зброю.