Починаючи з 1 червня, в Україні пенсіонери зможуть спостерігати за тим, як їх виплати пройдуть через процедуру індексації. Йдеться про пенсіонерів, які на "заслуженому відпочинку" продовжують працювати, і для тих, хто зміг виконати кілька обов'язкових умов. Розмір збільшення залежатиме від зарплати та стажу.

В Україні з 10,4 млн пенсіонерів працюватимуть продовжують 2,7 млн. Вони щомісяця збільшують свій стаж, тому і пенсію їм згодом мають перерахувати. Такий перерахунок відбувається лише раз на два роки та за умови, що станом на квітень отримано додаткових 24 місяці стажу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби ПФУ.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Наприклад, якщо у вас було 35 років стажу та ваш розрахунковий розмір пенсії становив 7 тис. грн, то після підвищення ваша пенсія становитиме 7,4 тис. грн. Також ви отримаєте ще додатково 800 грн за квітень та травень.

Популярні новини зараз
В Україні для простих громадян приготували "різні" тарифи на світло: як платитимемо з червня Українцям виплатять від 1600 гривень: хто отримає допомогу Українцям нагадали важливе правило: забудете – заплатите більше Платитимете не 2,64 гривні, а 1,05 за кіловат: українцям пропонують унікальну можливість економії на комуналці
Показати ще

Якщо ваша пенсія з 35 роками стажу становить 10 тис. грн, то після підвищення ви отримаєте вже 10 тис. 571 грн. Ще 1 142 грн ви отримаєте за травень та квітень.

Оформлення документів, фото: Facebook
Оформлення документів, фото: Facebook

Серед пенсіонерів близько 2,7 млн. тих, хто продовжує працювати. Вони в середньому одержують виплату у розмірі 6 тис. грн. Усього пенсію отримують 10,1 млн осіб. З них найбільша кількість (2,6 млн.) отримує пенсію до 3 тис. грн. Ще 1,7 млн ​​осіб одержують від 3 тис. до 4 тис. грн. Від 4 тис. до 5 тис. грн отримують 1,8 млн. українців.

Таким чином, більшість українців на заслуженому відпочинку отримують виплати до 5 тис. грн. Високі пенсії (від 10 тис. грн.) отримують 1,2 млн. пенсіонерів.

Зауважимо, ефективна пенсійна система може надати можливість працівнику отримувати на заслуженому відпочинку близько 60% звичного доходу. Міжнародна організація праці рекомендує: мінімальний гарантований дохід на пенсії має становити 40% звичного заробітку.

Україна, на жаль, цю норму виконує лише щодо окремих пільгових категорій (наприклад, судді можуть отримувати 80% зарплати на пенсії) або щодо найбідніших. Українець із середньою зарплатою та стажем у 35 років на заслуженому відпочинку отримує пенсію, розмір якої менший за 30% звичного доходу.

Нагадаємо, "Працював все життя, а користь - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж.

Раніше повідомлялося, деякі пенсіонери розбагатіють уже влітку: хто отримає додаткові виплати.

Також, пенсіонерів зворушили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн.