Росіяни продовжують відверто брехати власному керівництву, розповідаючи про нібито неймовірні успіхи окупаційних військ. Проте, правда все ж випливає.

Військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко написав у себе в телеграм каналі про те, що після того, як Олег Власов отримав генерал-майора та героя Росії за “визволення” села Кринки, на лівому березі Херсонської області, плацдарм СОУ розширився ще трохи на захід і наблизився до дуже розмитого адміністративного кордону з Козачими Таборами.

«Нагадаю, що 20 лютого Сергій Шойгу доповів Володимиру Путіну про те, що Кринки взяті під контроль росіян і зачищені. Точніше, якщо конкретизувати, це Путін змусив Шойгу зробити таку заяву, пославшись на якусь доповідь генерала Теплинського», — написав експерт.

За словами Коваленка, з 20 лютого плацдарм у Кринках не лише не зменшився, а навпаки, збільшився майже на 2 кілометри на захід. Усього ж за довжиною зона контролю у Кринках у СОУ становить до 6 км. І очевидно, що пріоритетним напрямом для розширення плацдарму є Козачі Табори.

«У свою чергу окупанти посилили свою тактичну групу в районі Корсунки свіжими силами 234-го ДШП 76-ї ДШД. Найімовірніше, саме з цього напряму російські війська спробують найближчим часом збільшити тиск на плацдарм СОУ у Кринках. В даний час основним штурмовим ресурсом для противника є в районі Кринок 28-й МСП 70-й МСД і 328-й ДШП 104-й ДШД», — пише він.

Наостанок оглядач наголосив, що тим не менш, загальне посилення ГВ «Дніпро» не дозволило ні Теплинському, ні орденоносцеві Власову, своїй 810-й ОБр МП вирішити проблематику плацдарму і з урахуванням процесу його розширення, що прискорився за два місяці, РІВ швидше втрачають контроль над ситуацією, ніж її контролюють.

Крім того, як повідомляє Інститут вивчення війни, російські війська нещодавно незначно просунулися на південний захід від Новопокровки (на північний схід від Роботиного).

Російський мілблогер стверджував, що російські повітряно-десантні сили також захопили дві невизначені позиції на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Геолокаційні кадри, опубліковані 9 травня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися в межах Кринок на лівому березі Дніпра в Херсонській області.

Російський мілблогер стверджував, що підрозділи РФ відбили острів Нестрига, проте ISW не знайшло підтвердження цієї заяви.

Зазначимо, у селі Кринки Херсонської області підрозділ ЗСУ «Птахи Мадяра» за допомогою FPV-дронів знищили техніку російських окупантів.

Про це йдеться в телеграм-каналі підрозділу аеророзвідки.

В результаті атаки знищені російські танки, вантажівки та особовий склад.

За даними британської розвідки на початку грудня 2023 року відновлена 104-та гвардійська повітряно-десантна дивізія РФ з високою ймовірністю зазнала надзвичайно великих втрат і не виконала поставлених завдань під час свого бойового дебюту в Херсонській області.

Натомість речник Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук повідомив, що поблизу села Кринки лівобережної Херсонщини 12 травня 2024 року російські війська не здійснювали обстрілів.

«Сьогодні на Херсонщині знову були обстріли КАБами, проте не відбулося минулої доби штурмів на Кринки. Це може бути пов’язане як і з посиленням тиску на Оріхівському напрямку, там вчора було 19 штурмів на Старомайорське і на Роботине. Проте ворог мав відкотитися з втратами, ніякого успіху не мав, лінія фронту тримається відповідно. Так само можу сказати, що ситуація залишається досить складною, але контрольованою» —сказав речник.