$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +21 Київ

Орбан: Фіцо перебуває між життям і смертю

Орбан: Фіцо перебуває між життям і смертю Орбан зазначив, що, навіть якщо словацький прем'єр і одужає, кілька місяців він однаково не зможе працювати
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо "перебуває між життям і смертю". Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомило 17 травня Reuters.

Він також побажав Фіцо якнайшвидшого одужання й повернення до роботи.

Водночас Орбан зазначив, що, навіть якщо словацький прем'єр і одужає, кілька місяців він однаково не зможе працювати. Зокрема напередодні виборів у Європейський парламент, які відбудуться на початку червня.

Контекст

15 травня у Фіцо стріляли у словацькому місті Гандлова, коли політик вийшов до місцевих жителів після виїзного засідання кабінету міністрів.

Фіцо в момент нападу спілкувався з людьми, які зібралися біля будівлі. Один із них крикнув: "Робо, іди сюди!" – після чого пролунало чотири чи п'ять пострілів, і політик упав на землю, повідомили ЗМІ. Видання Euractiv нагадує, що це перший напад із вогнепальною зброєю на главу уряду європейської держави за 38 років – після вбивства прем'єра Швеції Улофа Пальми 1986 року.

Після замаху словацького прем'єра гелікоптером доправили у шпиталь у Банська-Бистрице для термінової операції, оскільки до столиці, Братислави, добиратися було надто довго. Заступник Фіцо Томаш Тараба в ніч проти 16 травня повідомив, що операція Фіцо "минула добре" і його життю ніщо не загрожує. 16 травня віцепрем'єр, міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк заявив, що Фіцо в реанімації, його стан стабілізувався, але тяжкий.

Словацькі ЗМІ пишуть, що замах скоїв 71-річний Юрай Ц. із Левице, поет і активіст. За даними МВС Словаччини, чоловік діяв через незгоду з урядом.