Перша країна ЄС повертатиме українців додому – вже у червні



Що відомо

- джерело.

«Перший пішов», одна країна ЄС повертатиме українців додому
Міністерство внутрішніх справ Чехії розпочинає пілотний проєкт сприяння добровільному поверненню українців додому. Цією інформацією ділиться прес-служба міністерства.

Згідно з інформацією, проєкт триватиме з червня по листопад, участь у ньому можуть взяти іноземці, які проживають у Чехії через війну в Україні. Варто зазначити, що це не стосується військової служби українців.

Програму розраховано максимум на 430 осіб. Подати заявку можуть особи, яким надано тимчасовий захист, та ті, хто вже отримав міжнародний захист.

“Ми хочемо запропонувати допомогу тим, хто, наприклад, за станом здоров’я чи сімейними обставинами хоче повернутися додому”, – зазначив міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Міністр пояснив, що для 400 осіб буде куплено квитки на автобус від місця проживання в Чехії до найближчого місця перебування в Україні, ще 30 особам із проблемами зі здоров’ям надаватимуться індивідуальні послуги медичного транспорту.

Таким чином іноземець зможе подати запит на відшкодування витрат, пов’язаних із поверненням в Україну, лише один раз, а якщо передумає та захоче подати заяву на проживання протягом наступних дванадцяти місяців, доведеться сплатити половину витрат.

З бюджету Міністерства внутрішніх справ на пілотний проект виділено 5,595 млн. чеських крон (близько 226 тис. євро).

За даними МВС Чехії, у країні перебувають близько 310 тисяч українців із візами тимчасового захисту. Це майже дорівнює кількості української громади, яка там проживала до 24 лютого 2022 року.

Сообщение Перша країна ЄС повертатиме українців додому – вже у червні появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: