Складність деокупації Донбасу та можливі сценарії цього процесу викликають дедалі більше обговорень у військових і експертних колах. Полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Петро Черник, у своєму інтерв’ю детально розповів про труднощі та можливі варіанти звільнення Донеччини від російських окупантів.

Черник зазначив, що російські окупанти досі не захопили всю територію Донбасу через серйозні укріплення цього регіону.

«Донбас укріплений. Маленьку Авдіївку вони (росіяни) брали 10 років, не шкодуючи свого солдата. Особливо останні чотири місяці. Вони втратили 748 БМП, 364 танки та більше 15 тисяч убитими. Радянський Союз в Афганістані за всю війну втратив 15 тисяч убитими», — зазначив експерт.

Російські сили суттєво укріпили захоплену територію, створивши серйозні інженерні споруди. Черник розповів, що окупанти закопали 50-тонні залізничні вагони в землю, обладнали капоніри, доти та інші укріплення.

Петро Черник окреслив кілька можливих сценаріїв деокупації Донбасу, серед яких один з найрадикальніших – повне знищення укріплень ворога. «Є сценарій – рівняти Донецьк із землею, як свого часу британці з американцями зрівняли Гамбург. Тоді на Гамбург висипали 9 тисяч тонн бомб», — розповів він. Однак, такий варіант, за словами експерта, є надто радикальним і практично нереальним. «Ми собі уявляємо, що таке відбувається з Донецьком?! А якщо цього не відбувається, то як їх звідти вибивати?» – зауважив Черник.

Черник також допускає можливість «жесту доброї волі» від окупантів, який полягає у добровільному відході російських військ з Донбасу. Такий сценарій може статися у випадку краху путінського режиму.

«Дійсно, може бути жест доброї волі, сипеться путінський режим – допускаю таке – і наступні доходять до висновку ‘відходимо з України’», — припустив він. Проте експерт вважає такий варіант малоймовірним і скоріше фантастичним. «Хоча це скоріше фантастичний сценарій, а не реальність, бо московити на нас всі однаково дивляться як на свою територію – без варіантів», – наголосив Черник.