Мінімальна пенсія в Україні нараховується в залежності від віку особи, тривалості її трудового стажу та розміру попередньої заробітної плати. Саме тому виплати одному пенсіонеру відрізняється від пенсії іншого.

Згідно з порталом Пенсійного фонду України, розмір мінімальної пенсії визначається за допомогою складних критеріїв. Наприклад, чим старший вік пенсіонера при виході на пенсію, тим вища може бути його пенсія. Також важливим фактором є розмір попередньої заробітної плати та тривалість трудового стажу. Кожен рік роботи підвищує розмір пенсії.

пенсіонери, скріншот з відео
пенсіонери, скріншот з відео

Наприклад, для виходу на пенсію у 2024 році пенсіонер має отримати різну кількість років стажу залежно від віку: для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати щонайменше 31 рік стажу, у 63 роки — 21 рік стажу, а у 65 років — 15 років стажу.

Після індексації у березні мінімальні пенсійні виплати зросли для значної кількості людей. Мінімальна виплата у розмірі 3 370 гривень надається пенсіонерам, які сягли 80 років і мають щонайменше 20 років стажу для жінок або 25 років стажу для чоловіків, а також особам старше 65 років, які не працюють і мають повний стаж.

Популярні новини зараз
За оплату комуналки через "Приват24" можна отримати гроші: у ПриватБанку назвали умови Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни Тариф на світло можуть залишити на рівні 2,64 грн, але не для всіх: кому пощастить Купити квартиру зараз чи зачекати: поради експертів
Показати ще

Крім того, розмір пенсійних виплат осіб, які набули повний стаж, змінюється в залежності від віку. Наприклад, пенсіонерам до 70 років надається сума в розмірі 2 980 гривень, а від 70 до 80 років — 3 240 гривень.

Наразі повним вважається стаж 30 років для жінок і 35 для чоловіків, що може вплинути на суму пенсійних виплат.

Важливо відзначити, що особи, які мають особливі заслуги перед Україною, отримують інші мінімальні виплати, і це є одним із факторів, які роблять мінімальну пенсію в Україні настільки різною для різних категорій громадян.

Нагадаємо, На багато не розраховуйте: яку пенсію отримають українці з 20 тисячами зарплати

Раніше ми розповідали, що "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Також, Грошова допомога 10 800 грн: хто зможете отримати