В Україні збільшилась кількість випадків телефонного шахрайства. Поради, як не стати жертвою шахраїв та уберегти свої кошти.

Повідомили в пресслужбі Нацполіції.

Шахраї постійно вигадують нові способи обдурити людей, і мобільний зв'язок, на жаль, не став винятком. Дзвінки з незнайомих номерів, які намагаються виманити у вас особисті дані або змусити переказати гроші, — це поширена схема шахрайства, від якої може постраждати кожен.

Жінка з Чернівецької області стала жертвою телефонних шахраїв і втратила понад 170 тисяч гривень. Про це повідомили в управлінні Нацполіції регіону.

Шахрай, який видавав себе за працівника мобільного оператора, зателефонував потерпілій і під приводом оновлення мобільного зв'язку вкрав код, який надійшов їй у повідомленні. Згодом шахраї отримали доступ до банківської картки жінки та зняли з неї всі кошти.

Популярні новини зараз
Українці будуть без світла 20 годин на добу: коли почнеться такий сценарій Гороскоп на червень-2024 для всіх знаків Зодіаку: можливість Овнів, приємні події Близнюків та прохання Риб Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни Небінарна особа у Києві "накачує" маленьких дівчаток наркотиками і ґвалтує їх: "Ї****сь до мене і після мене"
Показати ще

Правоохоронці закликають громадян бути пильними та не розголошувати особисті дані, пін-коди, CVV-коди та інші конфіденційні дані незнайомцям, особливо через телефон або на підозрілих веб-сайтах.

Шахраї / фото: Pinterest
Шахраї / фото: Pinterest

Як уберегти себе від телефонних шахраїв

Ось декілька порад, як захистити свою банківську картку від шахраїв:

  • не відповідайте на дзвінки з незнайомих номерів. Якщо вам все ж таки потрібно відповісти, будьте обережні: не розголошуйте особисті дані, номери банківських карток, паролі тощо;

  • не довіряйте людям, які телефонують і представляються співробітниками банків, мобільних операторів, держустанов або інших організацій. Шахраї часто використовують цю тактику, щоб втертися в довіру;

  • якщо вам пропонують "виграти" приз або отримати компенсацію, не поспішайте радіти. Це, швидше за все, шахрайська схема;

  • ніколи не переказуйте гроші на незнайомі рахунки на прохання телефонних співрозмовників;

  • якщо ви підозрюєте, що вас намагаються обдурити, негайно припиніть розмову та заблокуйте номер;

  • розкажіть про небезпечні дзвінки своїм близьким, особливо людям похилого віку, які частіше стають жертвами шахраїв.

Пам'ятайте, ваша пильність — це найкращий захист від шахраїв, не соромтеся перевіряти інформацію, яку вам надають через телефон. Якщо ви стали жертвою шахраїв, негайно зверніться до поліції.

Шахраї, фото з відкритих джерел
Шахраї, фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що вправні шахраї набрали грошей на чоловіка, який нічого не підозрював.

Як повідомляли раніше, в Україні стали частіше з'являтися фальшиві долари.

Як писав "Знай" раніше, шахраї крадуть дані картки пенсіонерів.