Новий наступ російських сил забрав кілька кілометрів території навколо Харкова, але надходження нової зброї від США та нездатність Росії координувати свої сухопутні та повітряні сили роблять прорив малоймовірним. Про це повідомляє USA Today з посиланням на офіційних представників США та військових аналітиків.

Відзначається, що українські війська, підкріплені американською зброєю на мільярди доларів, обмежать просування Росії. Проте Харків може стати об’єктом нових бомбардувань, оскільки російська артилерія наближається.

«Українцям не загрожує програш, але вони зараз не виграють. Немає мирних переговорів, і немає інтересу до них з боку українців. Росія відчуває, що має ініціативу», — сказав Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

За його думкою, хоча прорив російських військ є малоймовірним, український моральний стан і бойовий дух стали проблемою після місяців безперервних боїв, недостатнього числа підкріплень і скорочення запасів боєприпасів.

Філліпс О’Брайен, професор стратегічних досліджень безпеки в університеті Сент-Ендрюс (Шотландія), у свою чергу, стверджує, що після того, як українські війська отримали підкріплення, російські сили припинили просування на північному сході України.

«Подивимося, чи зможуть вони спершу взяти маленьке містечко Вовчанськ», — сказав О’Браєн.

Тиждень тому російські окупанти розгорнули те, що було названо «наступом» на Харків, але обмежилося від сили двома напрямками – на Липці та на Вовчанськ. Про це повідомляє Олександр Коваленко.

«Початок операції «Імітація» 10 травня являв собою заходження у сіру зону Харківської області двох полкових формувань у напрямку Липці та Вовчанськ. Відразу зазначу, що функціонал наступу полку протягом першої доби активних бойових дій – до 10 км. За першу добу в сірій зоні за найпотужнішої підтримки артилерії та тактичної авіації просування РОВ склало на різних ділянках від 1 до 3 км. Лише через тиждень російські окупаційні війська змогли вийти на глибину до 10 кілометрів – при тому, що на той момент бойові дії проводилися вже не тільки ресурсом двох полків, а з доданими підрозділами. Зокрема, у напрямку на Вовчанськ зараз активно застосовуються засоби 1-ї та 47-ї танкових дивізій 1-ї танкової армії, які (ну треба ж!) було передано зі складу УВ «Запад», що своєю чергою позначилося на інтенсивності бойових дій на Куп’янському напрямку.», — розповідає експерт.

Він додає, що в напрямку на Липці зараз оперують сили 18-ї мотострілецької дивізії (МСД). Причому гальмування ударних сил РОВ виникло на рубежі Глибоке – Лук’янці без фактичного виходу на Липці. Причиною цього стала відсутність резервів, які не дозволили цій тактичній групі рухатися далі, а втрати своєчасно не компенсувалися.

«Не виключено, що найближчим часом командування РОВ спробує посилити напрямок на Липці підрозділами з Вовчанського напрямку, але тоді ослабне тиск на місто, яке планувалося захопити ще в першу добу харківського перформансу.», — аналізує Коваленко.

Військовий оглядач підсумовує, що росія однозначно намагатиметься в інформаційному потоці виставляти бойові дії в Харківській області як щось епічне, переможне та глобальне, але нічого подібного там не відбувається, все контролюється українськими силами.