Наприкінці минулого року Кабмін скасував заборону на відключення комунальних послуг споживачам, які мають борги. Через це цього року почали масово відключати боржників.

Однак, навіть якщо у вас є значні борги, можна укласти договір про перепланування боргових зобов'язань, щоб продовжувати отримувати послуги.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Усі компанії-постачальники комунальних послуг, а також управляючі організації та ОСББ мають право нараховувати боржникам штрафи.

Штрафи розраховуються відповідно до умов договорів та законодавства. Правозахисники наголошують, що пеня не може перевищувати 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, а загальна сума штрафів не повинна бути більшою за саму суму боргу.

Популярні новини зараз
Велике переселення після війни: які міста українці обиратимуть для життя Гороскоп на червень-2024 для всіх знаків Зодіаку: можливість Овнів, приємні події Близнюків та прохання Риб Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни Дикі кури взяли у заручники все село – місцеві жителі не знають, що робити
Показати ще

Гроші / фото: Pinterest
Гроші / фото: Pinterest

Юристка Анастасія Шаховець пояснює, що при наявності простроченої заборгованості треба сплатити не лише сам борг, а й пеню за прострочення.

Щоб уникнути відключень та зростання пені, можна реструктуризувати борг. Це означає, що борг розбивається на частини, які споживач сплачує щомісяця. При цьому потрібно вчасно оплачувати й поточні комунальні платежі. Закон дозволяє реструктуризувати борг на термін до 5 років. Якщо цього недостатньо, угоду можна продовжити.

Підписання договору / фото: Freepik
Підписання договору / фото: Freepik

За словами юристки, загальна сума поточних платежів та реструктуризованого боргу не повинна перевищувати 25% від доходу сім'ї, а для пенсіонерів та вразливих верств населення ця частка зменшується до 20%.

Договір про реструктуризацію боргу потрібно укладати з кожною компанією, якій ви заборгували. Для мешканців багатоквартирних будинків цим питанням можуть займатись керівні структури або об’єднання співвласників, що робить реструктуризацію доступною для всіх мешканців будинку.

Нагадаємо, обстрілі та тарифи: як Україна житиме без повноцінної енергетики

Вам буде цікаво дізнатися "Водоканал" просить не пити киян воду з-під крана: чому та скільки діє заборона