$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Україна отримала далекобійні ракети ATACMS, які можуть уразити Керченський міст – Forbes

Україна отримала далекобійні ракети ATACMS, які можуть уразити Керченський міст – Forbes Нові ATACMS допоможуть Україні зруйнувати міст між РФ і Кримом – ЗМІ
Фото: ЕРА

Сили оборони могли потопити російський тралер "Ковровец" у Севастополі за допомогою доправлених США ракетних комплексів Army Tactical Missile Systems (ATACMS). Про це 19 травня пише Forbes.

Видання зазначає, що порт Севастополя в окупованому Росією Криму, по якому завдали удару в ніч на 19 травня, розташований більш ніж за 240 км на південь від лінії фронту.

Уражати точно ціль на такій відстані можуть далеко не всі види ATACMS, і влучання в "Ковровец" може свідчити про те, що Україна отримала точніші 170-мильні (272,5 км) M48 або 190-мильні (305,7 км) M57 ATACMS, ідеться у статті.

Її автори вважають, що наслідки цього "величезні" й на те, що залишилося від Чорноморського флоту РФ, який усе ще стоїть на якорі в Севастополі, чекає "велика біда". В армії окупантів майже немає можливостей для боротьби з ATACMS у Криму, сказав португальський воєнний консультант Нуно Феліш.

Точні ATACMS можуть становити серйозну небезпеку і для Керченського мосту, який сполучає південь Росії з окупованим півостровом. Якщо вони влучають у корабель, то здатні уразити й міст, каже норвезький експерт Фабіан Гоффманн. За його словами, ATACMS "мають серйозне значення для того, щоб зробити непридатною головну місцевість війни – Крим".

Контекст

США розпочали постачання в Україну ракет ATACMS середньої дальності (летять приблизно на 160 км) 2023 року. Водночас у Києві закликали Вашингтон надати ATACMS дальністю приблизно 300 км, але США відмовлялися.

У лютому 2024 року президент США Джо Байден доручив передати Україні далекобійні ракети ATACMS для використання на своїй території, їх постачання розпочали в березні, повідомили в Білому домі. За даними ЗМІ, США схвалили передання Україні понад 100 далекобійних ATACMS. За однією з версій, українські військові застосували такі ракети для удару по російському аеродрому у Джанкої в окупованому Криму.

13 травня колишня заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд в інтерв'ю російській "Медузе" заявила, що Україна цього літа отримає від США нові й далекобійні озброєння для протистояння російській агресії.