• Головна
  • Полювання на ухилянтів: у Нацполіції розповіли, у якому регіоні України поставили рекорд і скільки вже доправили до ТЦК
13:45, 20 травня

Полювання на ухилянтів: у Нацполіції розповіли, у якому регіоні України поставили рекорд і скільки вже доправили до ТЦК

Полювання на ухилянтів: у Нацполіції розповіли,  у якому регіоні України поставили рекорд і скільки вже доправили до ТЦК

Роспропаганда у соцмережах активно розгойдує тему того, що в Україні майже мільйони ухилянтів від військової службиЗвичайно, це не так.

OBOZ.UA надіслав інформаційні запити до всіх обласних главків поліції і вже отримав більшість відповідей.

З'ясувалося, що військкоми передали до НПУ інформацію про 94,5 тисяч осіб, які ухиляються від явки до ТЦК. Тож проблема є: деякі українці цинічно вважають, що захищати батьківщину від російських окупантів має хтось інший, а не він. Тож у яких регіонах України найбільше ухилянтів (за даними правоохоронців), скільки вже вдалося розшукати та доставити до військкоматів?

Ловлять і відвозять до військкомату

Рекорд з активності військкомів поставила Дніпропетровська область.

За чотири місяці 2024 року до підрозділів поліції регіону надійшло 38 282 звернення з територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки з даними тих українців, які ухиляються від явки (служби). З них вже знайдено та доправлено до ТЦК 5511 осіб.

До Головного управління Національної поліції у Чернігівській області надійшло 9115 звернень ТЦК для встановлення місця перебування та доставлення осіб, які ухиляються від військової служби під час мобілізації. З них 1429 осіб було знайдено та доправлено до територіальних центрів. На Харківщині до поліції надійшла інформація про 4664 ухилянтів.

"Під час відпрацювання звернень поліцейськими було встановлено та доставлено 1954осіб до районних територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки", – повідомив заступник начальника ГУНП у Харківській області Віталій Гузь у відповіді на інформаційний запит OBOZ.UA.

В Івано-Франківській області у 2024 році поліція зареєструвала 2328 звернень від ТЦК, вже знайдено та доправлено туди 1814 осіб. Рекордна ефективність правоохоронців з огляду на відсоткове співвідношення.

У ГУНП у Житомирській області OBOZ.UA повідомили, що облік звернень від територіальних центрів комплектації щодо встановлення місцеперебування та доставлення осіб, які ухиляються від явки, з 15 листопада 2023 року здійснюється відповідно до нового алгоритму взаємодії Нацполіції та ТЦКСП. І станом на кінець квітня 2024 року в поліцію передали дані про 8289 жителів регіону, які порушили законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Причому, як повідомив начальник управління превентивної діяльності ГУНП Олег Бродський, 2452 з них уже знайдено правоохоронцями та доправлено до ТЦК.

У Полтавській області до поліції надійшло звернення щодо 7433 ухилянтів, з них знайдено та доставлено до ТЦК 2591.

Правоохоронці Рівненської областіповідомили про 9832 ухилянтів, 1828 з яких вдалося розшукати та доправити до військкоматів.

На Вінниччині від військкомів "бігають" 7288 мешканців регіону. 2325 ухилянтів правоохоронці вже знайшли.

На Кіровоградщині поліція зареєструвала 5955 звернень територіальних центрів комплектації про ухилення від призову та мобілізації.

А ось скільки ухилянтів правоохоронці в результаті знайшли і доправили до ТЦК, заступник начальника ГУНП Олександр Сагаль не повідомив, оскільки окремий облік відомостей про таких осіб поліцейськими не ведеться. До поліції Хмельницької області надійшло 1085 звернень. Скільки з них правоохоронцям вдалося знайти, у цьому ГУНП нам також не розповіли.

Відмовилися надати дані про ухилянтів у поліції Донецької, Херсонської, Тернопільської та Черкаської областей. Відмову аргументували різними причинами: у відповідях йдеться про те, що запитувана інформація є службовою, має обмежений доступ тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ухилянти рекорд #тцк #мобілізація #заступник #перебування #служба
Оголошення
live comments feed...