Шахрайство в сфері кредитів стає все більш поширеним, і кожен може стати його жертвою. Якщо ви опинилися у такій неприємній ситуації, важливо знати, що робити, щоб захистити свої фінанси та репутацію.

Шахрай в телефоні
Шахрай в телефоні

Кілька простих кроків, які можуть допомогти вам у виявленні шахрайства та запобіганні подібним ситуаціям у майбутньому. Якщо ви підозрюєте, що стали жертвою шахрайської кредитної схеми, ось кілька кроків, які варто вжити:

  1. перевірте свою кредитну історію, щоб знайти будь-які підозрілі кредити. Це важливо, оскільки може бути кілька шахрайських кредитів.

  2. Якщо виявите підозрілі кредити, негайно зверніться до кредитного бюро, щоб оскаржити ці записи. Кредитне бюро перевірить інформацію та, якщо підтвердить факт шахрайства, виправить вашу кредитну історію.

    Популярні новини зараз
    Тариф на електроенергію хотіли підвищити на 50%: якою буде ціна З 11 червня змінюються правила виїзду закордон: що чекає на українців Українцям виплатять від 1600 гривень: хто отримає допомогу З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники
    Показати ще
  3. Зверніться до поліції та подайте заяву про кредитне шахрайство. Надайте всю можливу інформацію та документи для розслідування.

  4. Зв’яжіться з фінансовими установами, де були виявлені підозрілі кредити, і повідомте про шахрайство. Поясніть ситуацію та просіть списати з вас заборгованість за цими кредитами.

  5. У разі потреби консультуйтеся з юристом, який спеціалізується на кредитному шахрайстві.

Шахраї. Фото Freepik
Шахраї. Фото Freepik

Щоб не потрапити у шахрайство, потрібно:

  • берегти документи, що посвідчують особу, і не передавати їх неперевіреним особам чи установам. Не публікувати копії документів у соціальних мережах. У разі втрати документів якнайшвидше зафіксуйте цей факт.

  • Регулярно перевіряти свою кредитну історію, щоб вчасно виявляти будь-які невідомі кредитні договори.

  • Встановити додаток Дія та активувати сповіщення про запити вашої кредитної історії та появу нових кредитів.

  • Підключити послугу СтатусКонтроль, яка дозволяє слідкувати за кредитною історією та активувати захист від шахрайства, щоб уникнути нових позик.

Нагадаємо, українцям "впарюють" фальшиві долари: де їх найбільше

Вам буде цікаво дізнатися що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто