У Верховній Раді України зареєстрований законопроєкт №11260, який передбачає заміну позбавлення волі штрафом або виправними роботами для тих, хто ухиляється від призову на військову службу.

Згідно з пропозицією, яка має замінити ст. 336 Кримінального кодексу, особам, які ухиляються від призову на військову службу під час мобілізації, може бути накладено штраф від 3 тисяч до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також пропонується можливість виконання громадських або виправних робіт.

Покарання для ухилянтів. Фото: 24 канал

Зараз чинне законодавство передбачає лише один вид покарання - позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Однак, за ініціативою депутата Анатолія Бурміча, пропонується встановити альтернативні види покарань, такі як штраф від 51 000 до 85 000 гривень, громадські роботи на строк від 160 до 240 годин, виправні роботи на строк від одного до двох років або обмеження волі на той самий строк.

Головна мета цієї ініціативи - забезпечити більш гнучкий механізм покарань за ухилення від військової служби, що не передбачають позбавлення волі. Це також має сприяти економії бюджетних, матеріальних та людських ресурсів держави, а також допоможе зменшити дефіцит кадрів на ринку праці.

Популярні новини зараз
Українці будуть без світла 20 годин на добу: коли почнеться такий сценарій Тариф на електроенергію хотіли підвищити на 50%: якою буде ціна До 16 червня українські жінки мають стати на військовий облік Травневі платіжки за світло будуть із "сюрпризом": кому доведеться заплатити більше
Показати ще

Очікується, що прийняття цього законопроєкту дозволить ефективніше вирішувати проблеми, пов'язані з ухиленням від військової служби, і сприятиме зміцненню обороноздатності та національної безпеки України.

Нагадаємо, ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Раніше ми розповідали про Привіт від ТЦК у поштовій скриньці: як реагувати на повістку