Китай виступає проти використання ядерної зброї у конфлікті між Росією та Україною і може здійснювати тиск на Росію щодо цього питання, зокрема в плані провокацій на ЗАЕС. Не виключено, що Китай може змусити РФ вивести війська з цього ядерного об’єкту. Це було заявлено політологом Володимиром Фесенком під час виступу на українському телеканалі.

За словами Фесенка, Китай може також взяти участь у формулюванні чіткої позиції стосовно статусу Запорізької АЕС та її демілітаризації. Це має на меті запобігти використанню території ЗАЕС для атак на Україну та уникнути її потрапляння в зону бойових дій.

“Ось треба продумати формулу, яким чином забезпечити безпеку Запорізької АЕС, яка зараз окупована Росією. У ширшому контексті, знову ж таки, треба домовлятися про те, щоб Росія утрималася від ударів по енергетичних об’єктах України, насамперед по атомних електростанціях в Україні, та по електричних мережах, пов’язаних з атомними електростанціями”, — сказав Фесенко.

Володимир Фесенко також відзначив, що українська формула миру включає не лише пункти щодо ядерної безпеки, а й щодо екологічної та продовольчої безпеки тощо.

“Це все пункти, які стосуються не тільки справедливого миру в Україні. Це, по суті, основа для майбутнього справедливого світового порядку. І в цьому плані Глобальний саміт миру у Швейцарії може принести дуже великий результат у перспективі. Не відразу, звісно, не тільки для завершення війни в Україні. Це теж станеться не відразу. Глобальний саміт миру у Швейцарії — це тільки початок складного і, напевно, довгого шляху до миру. Але саміт у Швейцарії може стати передумовою, початком формування нової архітектури міжнародної безпеки. У цьому також його велике значення”, — підсумував політолог.