Полковник Збройних Сил України у запасі та військовий експерт Роман Світан у запасі вважає, що Путіну потрібен Донбас, але у нього ніяк не виходить вийти на адмінкордони, тому він вирішив піти ва-банк і сунити з півночі.

Про це він розповів в інтерв’ю одному з видань.

«Їм просто вигідно їх розпочати – вони потребують розтягнути лінію фронту перед ударом по Донбасу. Вони хочуть зменшити густоту наших військ на Донецькому напрямку, а механізм для цього один: розтягування лінії бойового зіткнення. До того ж, ідеться не лише про Сумщину, а про будь-яку ділянку», — сказав Роман Світан.

За його словами, весь кордон України з Росією має стати – і, врешті-решт, стане лінією фронту.

«Частина Чернігівщини, яка межує із Брянською областю, частина Сумщини, яка межує із Брянською та Курською областями, та, звичайно, Харківщина, яка межує з Бєлгородською областю Росії. Тобто близько 100 кілометрів фронту в районі Харківщини розтягнуться до 500-600 кілометрів. Це може бути через день чи рік. Але все одно буде», — наголосив він.

Світан зауважив, що саме тому ми будуємо споруди фортифікації, формуємо лінії оборони вздовж кордонів.

«Можливо, росіяни поки що бояться рухатися в районі Сумщини, бо місто Суджа розташоване дуже близько до кордону, і воно відразу потрапить під удари нашої артилерії, як тільки вони почнуть там рухатися. Вони це розуміють і прораховують. На відміну від Бєлгорода, розташованого набагато далі від кордону, його можна дістати лише далекими засобами ураження», — зазначив експерт.

Варто зазначити, що наступ російських сил на Сумщину не слід виключати, заявив у ефірі однієї з радіостанцій речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його словами, так само, як на півночі Харківщини, російські війська там можуть намагатися наступати, щоб відволікти українські сили з інших ділянок фронту.

«Ніколи не можна виключати, і я це підкреслював, що в тому числі і по Сумському напрямку. Ворог може в будь-який момент, навіть попри те, що він не має достатніх сил, спробувати зробити щось подібне, як це зараз відбувається по Харківському напрямку. Саме для того, щоб розтягнути лінію фронту, лінію активних бойових дій і власне розтягнути сили оборони нашої країни», – сказав Демченко.

Він зазначив, що кожна складова сил оборони має свою зону відповідальності на Сумському напрямку, і всі вони діють злагоджено, а оборону на цьому напрямку слід і надалі посилювати.

«Поки ми маємо такого сусіда, звісно, що треба бути готовим до розвитку будь-яких ситуацій. І власне ми маємо продовжувати нарощувати наші оборонні можливості…Треба також розуміти, що протяжність кордону з нашим ворогом досить велика. Тільки по Сумській області – понад 560 кілометрів. І, власне, навіть залучаючи ті сили, які ми маємо, які ми можемо туди залучити, ми маємо тримати нашу оборону потужну, бо ворог переважає і по техніці, і по засобах ураження, і по особовому складу, на жаль», – сказав речник Держприкордонслужби.

Нагадаємо, що у поточному травні, за відомостями військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, російські окупанти зазнають рекордних втрат, які перевищують можливості противника компенсувати цей «пролом». За словами Коваленка, триває завершальний тиждень місяця, і вже видно явні та ймовірні рекорди втрат ворога.

«Очевидно, що цього місяця РОВ (російські об’єднані війська — УНІАН) матиме абсолютний рекорд із втрат особового складу, який перевищить 30 тисяч або їхній середньостатистичний місячний мобілізаційний потенціал. Імовірно, травень може стати першим місяцем, протягом якого компенсація втрат за підрозділами не буде виведена в нуль, не кажучи вже про плюс, а вперше за довгий час піде в мінус», — вважає експерт.