$40.48 €43.89
menu closed
menu open
weather +25 Київ

"Він – не самостійна фігура". Зеленський заявив, що не зацікавлений більше в діалозі з Путіним

"Він – не самостійна фігура". Зеленський заявив, що не зацікавлений більше в діалозі з Путіним Зеленський: Із Кремля Путіна винесуть тільки вперед ногами
Фото: president.gov.ua

Для керівництва України в діалозі з президентом країни-агресора Росії Володимиром Путіним більше немає сенсу. Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю Reuters, запис якого 21 травня в YouTube опублікував Офіс президента.

"Він промивав людям мозок, і мозок промили йому. Він знаходиться в інформаційній кулі – у бажанні нас знищити. Ти не можеш сідати розмовляти з людиною, єдина ціль якої – знищити тебе. І ти не можеш на сьогодні знайти тут справедливий діалог", – пояснив президент.

Зеленський підкреслив, що Путін старіє й "не буде завжди сильним", проте не варто чекати на його смерть.

"Усе прийде... Просто не можна зараз віддати свою державу. Потім її буде складно повернути. Як [це було] після 2014 року із Кримом і Донбасом. Як би складно не було, не відстояли... Донбас, Крим... І всі стали забувати. Не буде світ так довго думати про Україну, в усіх є свої виклики всередині", – сказав президент.

Він також додав, що вважає Путіна "не самостійною фігурою", яка "керується великими грошима".

"Із Кремля його винесуть тільки вперед ногами. Його оточення тримає його в цій системі. Нам треба знайти слабке місце в цій системі. Якщо щоденно шукати й боротися, ти обов'язково переможеш", – резюмував Зеленський.

Контекст

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна й Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня, у Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Народний депутат, лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія говорив, що українська делегація у Стамбулі офіційно запропонувала підписати договір про гарантії безпеки. Інший член переговорної групи, посол України Олександр Чалий стверджував, що Україна фактично буде згодна на без'ядерний і позаблоковий статус, якщо буде підписано запропонований Києвом договір про міжнародні гарантії безпеки.

Однак згодом переговорний процес припинили, бо з російського боку не було конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з провини Києва.

У квітні 2024 року під час зустрічі із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія "готова до переговорів" за стамбульськими домовленостями. За його словами, після того, як російські війська відійшли від Києва, ці домовленості нібито за сприяння Заходу "було викинуто на смітник".