Єльченко нагадав Росії про дискримінацію української мови / фото un.org

Голова Постійного представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко назвав Росію "лицеміром, який не бачить колоди у своєму оці".

Про це він сказав на засіданні Ради безпеки ООН, яке транслювалося на сайті ООН.

Читайте такожРади безпеки ООН обговорила закон України про мову без ухвалення жодних рішень

Відео дня

Коментуючи пропозицію РФ обговорити на засіданні Радбезу ООН питання, що стосуються закону України про функціювання української мови як державної, він нагадав про насильницьку русифікацію та про дії Росії в окупованому Криму. "Країна, яка століттями насильно придушувала українську мову, насильно заміняла її російською в усіх сферах суспільного життя, зараз не повинна вказувати нам, якою мовою ми повинні говорити і писати", - наголосив він.

Єльченко зазначив, що українські школи є в Австралії, Аргентині, Словаччині та багатьох інших країнах, проте в Росії, де за офіційними даними проживає близько 3 мільйонів українців, немає жодної української школи.

Представник України також нагадав, що до анексії в Криму працювало 7 українських і 15 кримськотатарських шкіл, але окупаційна влада, підконтрольна Кремлю, закрила всі українські і половину кримськотатарських шкіл.

Він процитував Нагірну проповідь з Євангеліє, назвавши Росію "лицеміром, який не бачить колоди у своєму оці".

"Що стосується нашого закону про мову - це наша внутрішня справа, і ми самі з цим розберемося за допомогою наших партнерів", - додав він.

Також Єльченко заявив, що у травні РФ ініціювала розгляд даного питання на засіданні Радбезу ООН, щоб спробувати нав'язати свій порядок денний у зв'язку з обранням нового президента України, а також відвернути увагу від річниці депортації кримських татар.

Сьогодні, за його словами, порушуючи це питання за чотири дні до парламентських виборів в Україні, Москва намагається надати політичну підтримку проросійським партіям, а також відвернути увагу від невиконання Мінських угод і 5-ї річниці катастрофи літака рейсу МН17, який був збитий російськими бойовиками над Донбасом 17 липня 2014 року.

Єльченко також зазначив, що це перше засідання Ради після президентських виборів в Україні, але реалізація Мінських угод залишається одним із головних пріоритетів і новообраної влади. "Після вступу нового президента на посаду російські сили і їхні довірені особи майже подвоїли частоту порушень режиму припинення вогню на Донбасі. Саме так виглядають російські мирні пропозиції? Росія не демонструє готовності відмовитися від своїх агресивних намірів в Україні. Виконання Мінських угод Кремлем застопорилося, незаконна паспортизація жителів Донбасу триває, ситуація з безпекою на Донбасі продовжує погіршуватися, деоккупація Криму ще не почалася, громадяни України, як і раніше, використовуються Москвою як заручники, а статут ООН і рішення міжнародних судів залишаються для РФ мертвими буквами. Вони продовжують заперечувати, що є стороною конфлікту, розпалюючи його", - наголосив Єльченко.