Трамп відіслав назад "до своїх країн" темношкірих демократок, народжених в США. Головне про новий расистський скандал

Трамп відіслав назад "до своїх країн" темношкірих демократок, народжених в США. Головне про новий расистський скандал

Фото: Associated Press

На президента Сполучених Штатів звалився новий шквал критики через суперечливі заяви та гнівні повідомлення.

У США довкола президента Дональда Трампа розгорівся черговий расистський скандал. У твітері американський лідер звернувся до конгресменок-демократок та запропонував їм забратися до "своїх країн" і наводити лад там. При цьому більшість з цих жінок народилися в США. Конфлікт триває і досі. Що стало приводом для нього та які неочевидні мотиви Трампа здіймати новий скандал – читайте далі.

Як розгортався конфлікт

У п’ятницю, 12 липня, четверо конгресменок - Александрія Окасіо-Кортез, Рашида Тлаіб, Айанна Пресслі та Ільхан Омар – виступили із доповіддю про стан утримання мігрантів в ізоляторі, який вони відвідали. Політикині розкритикували підхід адміністрації Трампа до прикордонного контролю, заявивши, що мігрантів тримають в нелюдських умов. Зокрема, вони передали слова однієї з утриманих на кордоні. Та розповіла, як в ізоляторі доводилося пити воду з туалету, бо раковини не працювали.

Своєю чергою Трамп назвав умови в ізоляторах "чудовими" та накинувся із звинуваченнями на конгресменок. "Якщо ви незадоволені, якщо ви бідкаєтеся весь час, ви можете піти", - сказав він в п’ятницю під час пресконференції. Ці заяви пролунали напередодні того, як у США мають ухвалити більш жорсткі правила для мігрантів.

Зліва направо: Ільхан Омар, Айанна Пресслі, Александрія Окасіо-Кортез, Рашида Тлаіб

Згодом у твітері Трамп продовжив писати гнівні повідомлення. Так, він заявив, що демократки розповідають громадянам США, "найбільшій і наймогутнішій" нації в світі, як має працювати уряд. "Чому б їм не повернутися і не допомогти відновити повністю зруйновані і охоплені злочинністю місця, звідки вони родом", - запропонував глава держави, назвавши уряди цих країн "катастрофою, найгіршою, найбільш корумпованою і недієздатною в світі".

Трамп не назвав жодних імен, але, схоже, йшлося саме про чотирьох конгресменок від демократів. Зазначимо, троє з них народилися у США. Ільхан Омар приїхала до Сполучених Штатів з Сомалі у 12 років як біженка.

Згодом Трамп продовжив атакувати жінок, заявляючи про їхню "ненависть до США" та навіть "антисемітизм".  Будь-який расизм у своїх повідомленням президент заперечує.

У неділю, 21 липня президент США все ще продовжує атакувати конгресменок. Він заявив, що жінки мають перепросити в Америку та Ізраїля за "жахливі та повні ненависті слова", які вони говорили. Можливо, йдеться про суперечливі слова Ільхан Омар 2012-го року "Ізраїль загіпнотизував світ, нехай Аллах розбудить людей и допоможе їм побачити злочини Ізраїля". 

Реакція на скандальні заяви і можливі мотиви Трампа

У США заяви президента викликали велике обурення, їх назвали ксенофобськими і відразливими. І, хоча американські республіканці були стримані у коментарях, закордонні політики не промовчали. Зокрема прем’єрка Британія Тереза Мей, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем’єр-міністерка Нової Зеландії засудили висловлювання Трампа.

Водночас заяви президента США отримали великий резонанс у ЗМІ.

Німецьке агентство Der Spiegel зазначило, що тепер Трамп покладається на ще більш явний та грубий расизм, ніж напередодні американських виборів 2016-го.

ВВС зазначає, що Трамп підбурює скандал не просто так і переслідує певну політичну мету. Наприклад, розворушити свій електорат. Втім, він ризикує відштовхнути від себе помірних республіканців.

Мігранти на кордоні зі США 16 липня / Фото: Associated Press

Газета New York Times зазначила, що "відволікання уваги через провокування обурення – одна з найулюбленіших тактик Трампа". Там вважають, що президент США робить так щоразу, коли щось іде не так, як йому хочеться, аби перемкнути увагу людей.

Американська журналістка Джилл Філіпович заявила, що Трамп виглядає, як "дідусь-расист" на тлі молодих та прогресивних жінок. Вона зазначила, що дві з трьох дружин Трампа також мігрантки. Водночас, за її словами, президент чітко дає зрозуміти, що для нього справжня Америка - це "біла Америка".

CNN написав про "витверезну правду" у твітах Трампа – згадані чотири конгресменки справді з "іншої країни". 

"В одній Америці люди шоковані, коли президент видає мерзенні расистські твіти проти жінок-законотворців. В іншій Америці люди нічого не говорять. В одній Америці люди виходять з протестом, коли президент заявляє, що африканські, гаїтянські і сальвадорські мігранти прибувають зі "смердючих дір". В іншій Америці люди кивають у згоді", - пише видання.

"Ми не можемо вічно бути країною, що пишається привітністю до мігрантів та релігійним різноманіттям і водночас саджає дітей мігрантів до кліток і знизує плечима, коли президент робить расистські заяви", - підсумувало CNN.

Тим часом рейтинги Трамп після скандальних заяв продовжили стрімко падати. Опитування серед зареєстрованих виборців провели телеканал NBC та Wall Street Journal. Наразі Трамп вперше поступається відразу чотирьом претендентам на пост президента США від Демократичної партії - Джо Байдену - на 9%, Берні Сандерсу - на 7%, Елізабет Воррен - на 5%, і Камалі Харріс - на 1%.

Новий скандал у Білому домі: Трампа звинуватили у расизмі

Новий скандал у Білому домі: Трампа звинуватили у расизмі

Повʼязані теми:

Наступна публікація