fbpx

17 липня – святого Андрія Критського. Щo тpеба і чoго нe ваpто pобити в цeй дeнь

17 липня – святого Андрія Критського. Щo тpеба і чoго нe ваpто pобити в цeй дeнь.

Прикмети на 17 липня: що не можна робити в день Андрія. Джерело

17 липня православна церква вшановує пам’ять преподобної Марти, матері преподобного Симеона Дивногорця, і християнського богослова й проповідника Андрія Критського.

Святитель Андрій, архієпископ Критський, народився в місті Дамаску в сім’ї благочестивих християн. З народження до семирічного віку німий, хлопчик одного разу після причастя Святих Христових Таїн почав говорити. З того часу юнак почав посилено вивчати Святе Писання і богословські науки.

Чотирнадцятилітнім він віддалився до Єрусалиму, де й прийняв постриження в обителі преподобного Сави Освяченого. Святий Андрій проводив строге, цнотливе життя, був покірливий, стриманий, — усі дивувалися з його чесноти й розуму.

У 680 році містоблюститель Єрусалимської патріаршої кафедри Теодор включив архідиякона Андрія в число представників Святого Міста на IV Вселенському Соборі.

За правління імператора Юстиніана II (685-695) святого Андрія було рукопокладено на архієпископа міста Гортіни на острові Крит. На новому місці він проявив себе як істинний світильник Церкви, великий ієрарх-богослов, вчитель і творець християнських гімнів.

У народному календарі ця дата отримала назву Андрій Налив, а все тому, що найчастіше до цього дня наливалися вівсяні колосся. Люди з нетерпінням чекали дощу. Вважалося, що “Андріївський” дощик сприятливий для посівів і обіцяє багатий урожай.

На Андрія селяни чистили вівсяне поле і заготовляли сіно. День проходив в невтомній роботі. Було прийнято готувати смачну вівсяну кашу. Перш ніж приступити до трапези, необхідно нагодувати коней, адже від їх витривалості, сили і здоров’я залежав успіх річної напруженої роботи під час жнив і збирання хліба. Щоб коні протягом року не xворіли, їм давали дихати парою від звареного вівсяного лушпиння.

Якщо ж дівчина хоче заміж вийти найближчим часом, то необхідно зварити вівсяний кисіль, з’їсти його і облизати миску.

Читайте також: 17 липня – день ангела у Марти. Здоров’я вам, щастя і краси, наші дорогі Мартусі!

Прикмети 17 липня

Хмарна погода – до тепла.

Грім гримить гучно – до граду.

Яка погода на Андрія, така буде і в Калинів день (11 серпня).

Якщо листя на рослинах почали жовтіти, то осінь буде ранньою.

Якщо при перших краплях дощу кури в курник ховаються, то злива буде затяжною.

Хороший урожай лісових ягід – до суворої зими.

День вважається небeзпечним, тому не варто починати нові справи, а прийняття важливих рішень краще відкласти на другу половину дня.

Щоб уникнути фінансових труднощів в майбутньому, не варто в цей день брати або давати в боpг.

Вранці бажано випити чаю з лимоном, щоб ніяка xвороба не здолала.

Сон з 16 на 17 липня віщий. Виповниться він через 20 днів.

You cannot copy content of this page