Неправильне видавання бюлетенів і ціна голосу 315 грн: політики і спостерігачі назвали найпоширеніші порушення на виборах

Неправильне видавання бюлетенів і ціна голосу 315 грн: політики і спостерігачі назвали найпоширеніші порушення на виборах

Фото: Фото Олександра Николишина

Голосування було далеким від ідеального, але системних порушень не зафіксовано.

Центральна виборча комісія отримала 16 скарг на порушення під час голосування на позачергових парламентських виборах. Про це заявив заступник голови ЦВК Євген Радченко на одному з вечірніх брифінгів, повідомляє УНІАН.

"Станом на зараз, ЦВК отримала 16 документів – це скарги, заяви, листи. ЦВК буде реагувати", - наголосив він, але додав, що серйозних порушень, які суттєво вплинули б на хід голосування, не зафіксовано.

Разом із тим у штабі партії "Слуга народу" говорять про те, що порушення були не поодинокі. "Про порушення і різні ситуації – дійсно, вони є по всій країні. Тут немає різниці – захід або схід", - заявив керівник штабу Олександр Корнієнко. Він навів приклади округів, де, за його словами, зафіксована скупка голосів: "38-й округ – всі можливі види підкупу, три групи займалися. Затримано трьох осіб, порушено кримінальну справу, ведуться процесуальні дії. 137-й округ, ми про нього ще з самого ранку говоримо. 146-й – люди зі списками, є ознаки скупки. Волинська область, 23-й округ – "сітка" по 315 гривень. До речі, ціна голосу на цих виборах – 315 гривень на руки давали".

Також представник партії, котра, за даними екзитполів, перемагає на дострокових парламентських виборах, розповів про інші порушення. "Херсонська область, 185-й округ – видавали бюлетені без паспортів. Багато порушень в роботі членів комісій: видавали бюлетені без паспортів, агітували спостерігачі, члени комісій неправильно видавали бюлетені і так далі", - зазначив Корнієнко.

Тим часом громадянська мережа "Опора" має дані про масові порушення при видачі бюлетенів, вони відбувалися на кожній десятій дільниці в Україні – це вдвічі більше, ніж було на останніх президентських виборах. За даними спостерігачів, на 4,2% дільниць траплялися випадки розголошення таємниці голосування, інциденти із фотографуванням своїх бюлетенів зафіксували на 0,8% дільниць, 2% виборчих дільниць не допустили спостерігачів до всіх виборчих процедур, 0,8% дільниць не зуміли завершити голосування в належний час – о 20:00 годині.

Нові обличчя в парламенті. Результати екзитполів

Нові обличчя в парламенті. Результати екзитполів

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. Причиною їхнього проведення стало те, що на інавгурації президент України Володимир Зеленський заявив, що розпускає Раду XVIII скликання через формальну відсутність коаліції від 2016 року.

Згідно з даними головних екзитполів, на виборах перемогу здобула партія "Слуга народу". Вона набирає трохи більше 44%. Також до парламенту проходять "Опозиційна платформа – За життя" (понад 12%), "Європейська Солідарність" (понад 8%), "Батьківщина" (близько 7,5%) та "Голос" (близько 6%). На межі статистичної похибки перебуває також і партія "Сила і честь".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація