Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Нафтогаз виплатив до бюджету ще 8,2 млрд грн дивідендів

У Нафтогазі повідомили, що завершили виплату дивідендів з прибутку, отриманого у 2018 році, які передбачені урядовою постановою. Так, компанія доплатила 8,2 мільярда гривень до бюджету.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу.

Зазначається, що загалом Нафтогаз сплатив 2,3 мільярда гривень дивідендів за 2018 рік, що склало 90% від прибутку, отриманого компанією. Раніше Нафтогаз оскаржив виплдату такої частки прибутку до бюджету у суді, заплативши лише 30% дивідендів. Таке рішення там мотивували необхідністю накопичення грошей для закупівлі газу.

«Нафтогаз завершив виплату дивідендів за минулий рік – ці кошти уряд зможе спрямувати на заробітні плати та пенсії, соціальний захист та розбудову інфраструктури. Наша група вже котрий рік є найбільшим платником до бюджету України. Ми сумлінно виконуємо всі свої зобов’язання та прагнемо створювати якнайбільшу цінність для наших власників – народу України», — повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

2 липня стало відомо, що  Нафтогаз оскаржив  рішення про виплату дивідендів державі у розмірі 90% від свого прибутку за 2018 рік.

Зазначимо, що відповідну постанову уряду критикував голова Нафтогазу Андрій Коболєв. За його словами, виплата такої великої частки прибутку може  завадити компанії закачати достатні обсяги газу  до підземних сховищ, що необхідне для підготовки до опалювального сезону.

Напередодні для закупівлі додаткових обсягів газу Нафтогаз випустив євробонди на загальну суму  1 мільярд доларів.

Зазначимо, що Нафтогаз наразі прагне закачати до підземних сховищ щонайменше 20 мільярдів кубометрів газу — на 2 мільярди кубометрів більше, ніж зазвичай. Причина цього — ймовірна зупинка Росією транзиту газу до ЄС через Україну, яка ускладнить майбутній імпорт газу з ЄС.

24 квітня уряд ухвалив рішення зобов'язати державні компанії сплатити дивіденди у розмірі  90% їхнього прибутку  до бюджету.