1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

В Ужгороді на "круглому столі" говорили про реформування вторинної ланки медицини

12.08.2019 14:16 Суспільство

В Ужгороді відбувся круглий стіл, присвячений формуванню системи закладів охорони здоров’я Закарпатської області на вторинному рівні.

В Ужгороді відбувся круглий стіл, присвячений формуванню системи закладів охорони здоров’я Закарпатської області на вторинному рівні.

Участь у круглому столі взяли представники медичних закладів області та управлінь охорони здоров’я органів місцевого самоврядування, повідомляє Закарпатський ЦРМС.

«З 1 січня 2020 року всі заклади вторинної медичної допомоги повинні реорганізуватися у неприбуткові комунальні підприємства, оскільки вже із 1 січня буде відсутня медична субвенція для медзакладів, що не автономізувалися, і їх доведеться фінансувати органам місцевого самоврядування. Процес реорганізації необхідно починати вже зараз, у серпні, інакше є ризик не встигнути підписати угоду із Національною службою здоров’я. Нинішній круглий стіл присвячений інформуванню та ключовим завданням медзакладів, – розповів радник з муніципальних послуг Закарпатського ЦРМС Павло Рябоконь. – На жаль, у Закарпатській області існує інформаційний вакуум з цього питання. Ніхто навіть не може точно сказати, скільки госпітальних округів. Також виникало питання, що таке госпітальний округ взагалі – з цього приводу також в людей є різні думки».

На початку заходу учасників привітав директор Закарпатського ЦРМС Іван Дем’янчук, який, зокрема, наголосив на тому, наскільки важливо ефективно впровадити реформу охорони здоров’я на Закарпатті, щоб пацієнти отримували належну медичну допомогу, а медики – гідну оплату за свою роботу. Він підкреслив, що Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування готовий надавати консультаційну, інформаційну, навчальну допомогу, щоб перехід медичних закладів на нові умови пройшов ефективно та безболісно.

В ході круглого столу учасники ознайомилися із концепцією реформи адмінтерустрою України, яку представив консультант Закарпатського РВ АМУ з правових питань Олег Лукша.

Євген Мешко, регіональний координатор впровадження реформи охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою», ознайомив присутніх із концепцією реформи системи охорони здоров’я, концепцією формування госпітальних округів та очікувані результати.

Начальник відділу охорони здоров’я Мукачівської міськради Любов Мандзич докладніше зупинилася на функціонуванні та обов’язках госпітальних рад. Крім того, пані Любов поділилася кращими практиками управління закладами охорони здоров’я вторинного рівня на прикладі Мукачівської ЦРЛ. Там була проведена оптимізація витрат, матеріально-технічної бази, стаціонарного лікування і кадрів. Завдяки цій роботі лікарні повністю вистачає медичної субвенції, а за рахунок місцевого бюджету оплачуються лише комунальні послуги.

Нинішній круглий стіл – перший із серії інформаційно-просвітницьких заходів, присвячених реформі вторинного рівня медицини, які планує провести Закарпатський ЦРМС до кінця 2019 року.

Нагадаємо, в Ужгороді вчилися грамотно розпоряджатися землями в ОТГ

Читайте на ГК:Намагалася втекти до ЄС: на одному з кордонів Закарпаття затримали шахрайку (ФОТО)
Читайте на ГК:На Закарпатті поліцейські вилучили з незаконного обігу бойові гранати (ФОТО)
Читайте на ГК:ГЛИБИНА ЯМИ, ЯК 5-ПОВЕРХІВКА! НА УЖГОРОДЩИНІ ВПРИТУЛ ДО ЛЮДЕЙ ЗАДУМАЛИ КОПАТИ ГЛИНЯНИЙ КАР’ЄР