ОТГ біля Рівного взялася видобувати пісок

2143 1

Ми у соцмережах:

ОТГ біля Рівного взялася видобувати пісок

До нашої редакції звернулася рівнянка, яку обурює те, що днями у селі Переділи Рівненського району розпочали підготовляти територію для видобутку піску з сільського кар’єру. Вона розповіла, що хоча у Переділах не живе, а тільки приїжджає до мами з братом, ситуація їй не байдужа.

Декілька років тому з кар’єру вже вивозили пісок. Тоді ніхто не пояснив, куди везуть і для чого будуть використовувати, проте вивезли багато. До того ж, вантажівки сильно зруйнували дорогу в селі, бо часто возили під час злив. Тоді дорогу ніхто не відремонтував. Тепер знову хочуть возити пісок, а користі від того буде мало, особливо для селян. Дорогу, яка й без того там погана, зруйнують ще більше, а хто її ремонтуватиме? Крім того, у керівництва ОТГ немає відповідного дозволу на видобуток піску, що є незаконним, – розповіла рівнянка.

Заступник керівниці Дядьковицької ОТГ Назарій Поліщук розповів, що пісок планують використовувати для ямкового ремонту доріг у селах, які входять в Дядьковицьку ОТГ.

– Кар’єр розміщений у селі, яке входить до Дядьковицької ОТГ, тому пісок – це корисна копалина місцевого значення. А відповідно до постанови Кабміну "Про Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення " орган місцевого самоврядування має право користуватися природними ресурсами місцевого значення, зокрема піском, та видобувати його на глибині не більше трьох метрів. Це не нафта, не газ і згідно зі статтею 23 Кодексу України "Про надра" нам не треба спецдозвіл на видобуток, бо він непромисловий. Ми маємо договір із організацією, яка згодилася допомогти нам із ремонтом доріг на території ОТГ. Вартість ремонту доріг є дуже великою, як для сільських рад, а відремонтувати їх треба, тому ми хочемо використовувати свої ресурси, аби заощадити. До того ж, у Переділах є сільський депутат, який підтримує видобуток піску для ремонту доріг ОТГ. А проти видобутку тільки одна жінка, яка навіть не є жителькою села. Якщо ми будемо слухати тільки її, то решта жителів ОТГ запитуватимуть, чому ми не можемо використовувати ресурси на території громади на власну ж користь, як роблять це інші. З кар’єру у Переділах ми візьмемо не більше 50-60 вантажівок піску, а це 0,001% зі всієї кількості піску, що там є. Промислового видобутку там ніхто не збирається робити. Цей пісок ми будемо використовувати для ремонту доріг у всіх селах ОТГ, де зруйнована дорога, у Переділах також відремонтуємо. Крім того, ми, як ОТГ, зобовязані підготувати 200 тонн піску для забезпечення підготовки до утримання доріг в осінньо-зимовий період. Про хід виконання заходів з підготовки дорожньо-мостового господарства до роботи в осінньо-зимовий період звітуємо двічі на місяць на обласний департамент ЖКГ , - розповів Назарій Поліщук.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також