Від початку року фіскали на перевірках донарахували майже десять мільйонів податків на доходи

Автор: Турій Роман

13 Aug, 2019 18:18

Поділитись публікацією
Від початку року фіскали на перевірках донарахували майже десять мільйонів податків на доходи

З початку року роботодавці Прикарпаття офіційно працевлаштували 52 349 осіб.

Про це свідчать подані платниками до органів ДФС повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників, зазначила начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, офіційне оформлення найманих працівників та підвищення рівня заробітної плати є результатом проведених заслуховувань роботодавців на комісіях, створених при держадміністраціях. Зокрема, за 7 місяців заслухали та провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з керівниками 807 підприємств та 594 фізичних осіб-підприємців.

Також, з метою легалізації найманої праці, впродовж 7 місяців поточного року податківці провели перевірки 109 платників, які мали потенційні «трудові» ризики. За результатами перевірок встановлено, що окремі суб’єкти господарювання не дотримувались податкового та трудового законодавства. Зокрема, виявлено 22 фірми, які використовували працю 38 неоформлених найманих осіб без належного оформлення з ними трудових відносин та 13 випадків провадження фізичними особами господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.

Також виявлено порушення роботодавцями податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів фізичним особам, в результаті донараховано до сплати 9,5 млн. грн. податків та зборів.

«Працівник, який отримує зарплату в «конверті» офіційно вважається непрацюючим, йому не зараховується страховий стаж, а відповідно й не буде одержувати пенсію по віку, його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій. Також не буде права на відпустку, на оплату лікарняних і допомоги по безробіттю, на охорону праці та на соціальне страхування. Що стосується роботодавців, то у разі використання ними праці неоформлених працівників, несвоєчасної та не у повному обсязі виплати заробітної плати, недодержання мінімальних соціальних гарантій громадян, то для них чинним законодавством передбачена значна фінансова відповідальність, – зазначила Ірина Столярик. – Тому, бізнесу слід працювати в правовому полі, не чекаючи притягнення до відповідальності за неоформлених найманих працівників та виплати зарплати в «конверті»».

Керівник фіскальної служби області підкреслила, що боротьба з тіньовими доходами та легалізація найманих працівників – один з основних пріоритетів роботи служби у поточному році. Адже саме завдяки детінізації ринку зайнятості громадяни отримують офіційне працевлаштування, відтак й соціальну захищеність, а бюджети та соціальні фонди – додаткові надходження, інформує “Галку” прес служба ДФС в області.