Новини
Культура

Фото-рев’ю та творча зустріч – як у Хмельницькому відзначили Міжнародний день фотографії

20 серпня вперше у Хмельницькому з нагоди 180-річчя фотографії та Міжнародного Дня фотографії місцеві фотографи долучились до «Портфоліо-Рев’ю». Подію ініціювала  Хмельницька обласна організація НСФХУ спільно з Хмельницьким музеєм-студією фотомистецтва.

«Портфоліо-Рев’ю» – форма обміну тенденціями та досвідом між профільними митцями. Так, хмельницькі фотографи, які долучились до фото-рев’ю, отримали унікальну можливість не тільки представити свої роботи для оцінки знаними фотомитцями, а й отримати професійні поради й пропозиції для подальшого вдосконалення мистецтва та особистого росту.

До журі «Фото-Рев’ю» увійшли справжні експерти у фотознімкуванні: Ната Звіададзе (Тбілісі, Грузія) – дизайнер одягу, член художньої ради Асоціації фотографів Грузії, фотохудожник НСФХУ, EFIAP; Олександр Юдін (Вінниця, Україна) – фотохудожник НСФХУ, AFIAP, куратор щорічного фотопленеру «ПОДІЛЛЯ» та післяпленерних виставок та Анатолій Іванов (Хмельницький, Україна) – фотохудожник НСФХУ, викладач фотосправи, куратор освітньо-мистецьких проектів, голова Хмельницької обласної організації НСФХУ.

Для участі у події фотографи мали пройти он-лайн реєстрацію, в результаті якої кожному учаснику присвоювався порядковий номер, за яким митець мав можливість пройти арт-співбесіду з рев’юєром.

На кожну сесію було виділено 15 хвилин, під час яких учасник мав представити своє знімкування рев’юєрам.

«З 11 учасників особливою увагою з подальшим запрошеннями вступити до Хмельницької обласної організації НСФХУ були відзначені п’ятеро. Така кількість обумовлена не стільки професійним рівнем фотографів, стільки їх впевненістю в представленні свого мистецтва», – зауважив Анатолій Іванов.

Після сесійної частини учасники «Портфоліо-Рев’ю» долучились до творчої зустрічі з фотографинею, авторкою виставки фотографій «The Best» Наталією Звіададзе.

Фотомистецтвом пані Звіададзе, яка закінчила Тбіліський державний університет за фахом квантова радіофізика, захопилась випадково.

Чотири роки тому, під час подорожі до Франції пані Наталія познайомилась з французькою фотографинею Анною Любешт, викладачем у Вищій школі фотомистецтва Парижа по класу чорно-білої фотографії. Ця ключова зустріч продовжилась професійним діалогом в рамках он-лайн уроків. Так пристрасне захоплення Наталії переросло в спосіб життя.

Сьогодні, за словами авторки, характерною особливістю її мистецького фото-висловлювання є використання техніки світлової кисті. Пані  Звіададзе захоплюється стріт-фото, портретами, натюрмортами та у питанні самовдосконалення та підвищення професійного рівня «бере уроки» у класиків світового мистецтва.

Також, пані Звіададзе представила на зустрічі свою колегу по фото-цеху грузинську фотографиню Ніно Інадзе. Авторка нещодавно вернулась з Рівного, де презентувала свій проект по фотозйомці пологів і перших щасливих хвилин материнства.  За словами директора Хмельницького музеї-студії фотомистецтва, цей проект вже у травні наступного року до Дня матері має всі перспективи завітати у до нашого міста.

Більше про творчу зустріч з фотомайстринею дивіться в сюжеті каналу Наголос

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS