"Символічний суверенітет над Донбасом". У Суркова розповіли, яким бачать долю окупованої частини Донбасу

"Символічний суверенітет над Донбасом". У Суркова розповіли, яким бачать долю окупованої частини Донбасу

Фото: Getty Images

Сурков прагне отримання особливого статусу Донбасом.

Помічник російського президента Володимира Путіна Владислав Сурков вважає, що Донбас повинен отримати "повноцінний особливий статус" або "Україна - так званий символічний суверенітет".

Про інтерв'ю "Актуальные комментарии" сказав наближений до Суркова директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков.

Утім, політолог вважає, що Донбас має "співіснувати з Україною, приблизно, як Гонконг з Китаєм - один народ, дві системи".

"Або ж Україна може отримати так званий символічний суверенітет над Донбасом. Щось на зразок того, як Британія над Канадою або Австралією, де англійська королева номінально числиться главою держави, але насправді жодної влади не має. Це буде гарне рішення", - вважає Чесноков.

У Суркова допускають, що Донбас можна зробити сферою спільних інтересів Росії і України. "Чи зможуть коли-небудь Донбас і Україна забути кров і образи - зблизяться. Не зможуть - розійдуться далі. Коли в Україні остаточно одумаються, можна було б зробити Донбас сферою спільних інтересів Росії і України, щоб Донбас став не причиною розбрату, а платформою для співпраці та спільної роботи. Там могли б ходити на рівних дві валюти - рубль і гривня, працювали б спільні підприємства", - розповів політолог.

Як повідомлялося раніше, президент РФ Володимир Путін у телефонній розмові з Володимиром Зеленським назвав умови для деескалації конфлікту на території окупованих районів Луганської та Донецької областей. Путін вимагав "виключити подальші обстріли українськими військами населених пунктів Донбасу, що призводять до жертв серед мирного населення". 

"Вплинути на бойовиків, аби ті припинили вбивати українців": Зеленський говорив телефоном з Путіним

"Вплинути на бойовиків, аби ті припинили вбивати українців": Зеленський говорив телефоном з Путіним

Повʼязані теми:

Наступна публікація