Українські реформи: вивчення держслужбовцями англійської поліпшить імідж країни (ВІДЕО)

Скрін з відео

Триста українських державних службовців завершили курс вивчення англійської мови у Британській Раді, який фінансується Посольством Великої Британії. Представники 14 державних інституцій та трьох медіакомпаній поліпшили свій рівень знань з іноземної мови. Навчання відбувалося в рамках реформи державної служби в Україні.

“Проєкт англійської мови для державних службовців Британська Рада в Україні реалізує з 2012 року. Він був значно розширений після Революції Гідності. Протягом цього часу ми підготували близько 2800 державних службовців з ключових міністерств, які беруть участь в європейській інтеграції України і просуванні реформ. Вони удосконалили рівень володіння англійською мовою”, – розповідає директор Британської Ради в Україні Саймон Вільямс.

За словами Вільямса, проект потрібен для того, щоб держслужбовці могли ефективніше вести переговори в міжнародних колах, представляти Україну в світі, отримати доступ до новин та інформації з-за кордону.

“Я також мала честь стати учасницею цієї програми. Можу сказати, що для державних службовців цей курс – можливість не просто поліпшити свої знання англійської мови (а для тих, хто почав вивчати мову з нуля – отримати більш-менш пристойний рівень володіння нею) а , в першу чергу, отримати той інструмент, який дозволить на міжнародному рівні, на різних майданчиках доводити нашу позицію, розповідати правду про Україну. Адже наша держава потребує глибокої довіри з боку міжнародних партнерів. Ну і, звичайно, нам треба піклуватися про те, щоб імідж України в світі тільки поліпшувався”, – говорить прессекретар закордонних справ України Катерина Зеленко.

Реформа державної служби в Україні на законодавчому рівні зобов’язує чиновників категорії А володіти однією з офіційних мов Ради Європи. З травня 2018 року критерій знання англійської все частіше з’являється в посадових інструкціях при прийомі на роботу на державну службу. Крім того, з огляду на російську агресію і гібридну війну в Україні, вміння спілкуватися іноземною мовою є необхідністю для тих чиновників, які співпрацюють з міжнародними інституціями – МВФ, ЄС і НАТО.

“Ми живемо в такій реальності, коли держава щодня має протистояти таким викликам, як дезінформація, пропаганда, фейкові новини”, – зазначає Зеленко.

У вересні 2018 року Посольство Великої Британії профінансувало продовження проєкту на суму 200 тисяч фунтів з Фонду розвитку ефективного управління. 16 викладачів Британської Ради провели понад 3600 годин англійської для 25 груп державних службовців. Також були проведені індивідуальні заняття для 9 високопосадовців – міністрів, державних секретарів і представників уряду.

“Я вважаю, що цей проєкт був досить успішним. Тому що в кінці навчання, коли всі студенти отримали свої сертифікати, вони були дуже щасливі. Їх результати перевершили всі очікування. Деякі навіть перестрибнули через рівень”, – говорить викладачка Британської Ради в Україні Анна Шагіна.

Курс англійської був досить збалансованим, незважаючи на різний рівень знання у слухачів. Навчання проходило в дружній атмосфері.

Це далеко не перша програма, яку реалізує Британська Рада в Україні. Досить успішними були проєкти “Англійська для військовослужбовців” і “Англійська для вчителів англійської мови”.

Більше випусків програми “Українські реформи” дивіться за посиланням.

Прямий ефір