Новини

Стало відомо, хто замінив Безсмертного на переговорах у Мінську

Стало відомо, хто замінив Безсмертного на переговорах у Мінську

Під час переговорів Тристоронньої контактної групи не було досягнуто суттєвих успіхів. Однак, сторони визнають, що перед навчальним роком дуже важливо, щоб обстріли були зупинені.

Про це в ефірі “Прямого” розповів журналіст “Радіо Свобода” Валерій Калиновський.

“Роману Безсмертному на цих переговорах у політичній підгрупі знайшли заміну. Україну цього разу представляв Валерій Гребенюк. Це кадровий дипломат, колишній посол України в країнах Південної Африки. І важливо, що він народився на Луганщині, тобто цей регіон знає. Але, незважаючи на це, політична підгрупа все одно не досягнула прогресу. Вони продовжували обговорювати формулу Штайнмаєра, можливу амністію та ймовірні вибори. Але, як уже було  багато зустрічей поспіль, без жодного прогресу”, – зазначив журналіст.

Він також звернув увагу на те, що сьогодні, 21 серпня, пройшов рівно місяць з моменту вступу в дію чергової угоди про зупинення вогню.

“Були  обнадійливі заяви щодо обміну полоненими та спільної відбудови зруйнованого мосту у Станиці Луганській. Але зараз в учасників переговорів оптимізму значно менше. Зокрема через те, що зупинення вогню немає і обстріли продовжуються. Хоча, як сказав за підсумками переговорів Мартін Сайдік від ОБСЄ, обстрілів стало менше. Менше гине цивільних людей. За цей період жоден цивільний не загинув, і лише один був поранений. Це більш-менш краща ситуація, ніж була з виконанням попередніх примирень. Я вже не можу порахувати, скільки їх було, а було їх дуже багато. Зараз сторони визнають, що перед навчальним роком дуже важливо, щоб обстріли були зупинені зовсім”, – розповів журналіст.

Калиновський зауважив, що представник Росії на переговорах Борис Гризлов вийшов до журналістів, вдаючи з себе не стільки учасника, скільки посередника.

“Він сказав, що Київ і так звані ОРДЛО, ці сепаратистські угруповання, підтвердили свою прихильність щодо домовленості про перемир’я”, – сказав журналіст.

Він додав зазначив, що бойовики також вийшли до журналістів і розповіли, що, на їх думку, перешкоджає перемир’ю.

“Зокрема, представник на переговорах від ОРДЛО Владислав Дейнего заявив, що Україна затягує процес правового і процесуального очищення людей зі списків для обміну, і тому про перший обмін полоненими можна буде говорити в кінці вересня чи на початку жовтня. Представники України та посол від ОБСЄ Мартін Сайдік лише казали, що триває конструктивна робота щодо обміну”, – зазначив журналіст.

Нагадаємо, у ЄС закликали Росію виконати мінські домовленості та припинити війну проти України.

Раніше повідомлялося, що у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з участю представників ОРДЛО погодили нове перемир’я на Донбасі.

Читайте також: Забродський: У кожного перемир’я на Донбасі закінчення одне і те ж – обмін вогнем.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.