$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+9° Київ +11° Варшава +6° Вашингтон

РФ оскаржила мільярдну компенсацію «Ощадбанку» через нові «докази»

Ілона Завальнюк 21 Серпня 2019 22:03
РФ оскаржила мільярдну компенсацію «Ощадбанку» через нові «докази»

Росія 19 серпня подала скаргу на рішення арбітражу у Парижі за позовом «Ощадбанку» щодо виплати компенсації збитків унаслідок окупації Криму. У Міністерстві юстиції РФ заявили, що угода про захист інвестицій не розповсюджується на кримські активи українського держбанку.

«З 2018 року Російська Федерація заперечує правомірність арбітражних рішень, винесених за позовами українських олігархів І.В. Коломойського і Р.Л. Ахметова і підконтрольних їм компаній, а також за позовами держкомпаній України, поданим в рамках двосторонньої угоди Росії і України про заохочення і взаємний захист інвестицій і пов'язаних з активами в Криму. В ході зазначеної роботи були виявлені внутрішні документи одного з позивачів - Ощадбанку, які свідчать про те, що його так звана інвестиція ніколи не захищалася зазначеною угодою», - пише російський Мін’юст.

Там пояснюють, ніби угода не охоплює  інвестиції радянського періоду, а захисту  підлягають активи, отримані після 1 січня 1992 року.

«При цьому Ощадбанк є колишнім українським філіалом Ощадбанку СРСР. Кримське відділення Ощадбанку, про експропріацію якого заявляє банк, також існувало вже за радянських часів і було частиною Ощадбанку ще до 1992 року. Ощадбанк промовчав про ці факти в арбітражному розгляді», - резюмувало міністерство.

Раніше Міністерство юстиції Росії заявило, що оскаржило рішення міжнародного арбітражу про стягнення на користь «Ощадбанку». В процесі оскарження категорично спростовується компетенція арбітражів на розгляд подібних позовів, заявили в російському відомстві.

На це «Ощадбанк» відповів, що не отримував документів, які свідчать про те, що РФ оскаржила рішення міжнародного арбітражу про виплату українському банку $1 млрд компенсації збитків,

Нагадаємо, 26 листопада Арбітражний суд в Парижі задовольнив вимогу «Ощадбанку» про компенсацію збитків, завданих у результаті анексії Криму з боку Російської Федерації.

У липні Київський апеляційний суд надав дозвіл і видав виконавчий лист на стягнення з Російської Федерації 1,1 млрд доларів на користь «Ощадбанку». Таким чином суд дозволив виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу в Парижі на території України.