“Екологічна ситуація на Домбровському кар’єрі потребує комплексного рішення науковців та інвесторів”, – Денис Шмигаль

Автор: Єва Жасминова

22 Aug, 2019 18:33

Поділитись публікацією
“Екологічна ситуація на Домбровському кар’єрі потребує комплексного рішення науковців та інвесторів”, – Денис Шмигаль
Про це під час робочої поїздки у Калуський район повідомив голова облдержадміністрації Денис Шмигаль.
Він наголосив, що на сьогодні вирішити проблему екологічної ситуації на території Калуського гірничопромислового району можна лише в поєднанні науково-технічного підходу до даної проблеми та залученні інвесторів.

«Сьогодні екологічні питання Домбровського кар’єру знаходяться під контролем. Однак існує загроза проникнення розсолів у підземний водоносний горизонт, що призведе до засолонення ґрунтових вод та остаточної втрати можливості використання водоносного горизонту для питного водопостачання. Це може суттєво загострити екологічні проблеми не лише Калуського, а й навколишніх районів, – наголосив Денис Шмигаль. – Тож, поки точка неповернення не пройдена, слід докласти всіх зусиль, щоб запобігти негативним наслідкам, і, об’єднавши комплексні рішення науковців та інвесторів, вирішити дану проблему».

Також, за словами очільника області, наприкінці вересня на Прикарпатті відбудеться засідання «круглого столу», на якому пропозиціями щодо вирішення екологічної проблеми в районі ділитимуться науковці, експерти та екологи, пишуть на сайті ОДА.

Зазначимо, що поступлення вод в кар’єр тільки за рахунок атмосферних опадів становить 2,5 – 2,7 млн м³ в рік. На північному борті кар’єру прогресують карстові утворення, що супроводжуються виникненням глибоких промоїн у напрямку до річки Сівка, яка є притокою Дністра. У разі паводку попадання вод річки Сівка в кар’єр призведе до його повного затоплення.