$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+15° Київ +9° Варшава +13° Вашингтон

ЄС розробив план захисту на випадок торговельної війни Трампа

UA.NEWS SAV 23 Серпня 2019 13:31
ЄС розробив план захисту на випадок торговельної війни Трампа

Європейський союз (ЄС) розробив економічну програму, яка передбачає введення в односторонньому порядку митних зборів на американські товари, а також сприяння розвитку власних технологічних компаній.

Автори документу поставили за мету протистояти торговельній політиці президента США Дональда Трампа, а також американським технологічним гігантам Google, Apple, Amazon, Microsoft і Facebook, повідомляє видання Politico.

Згідно з планом, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен, повинна заснувати Європейський фонд майбутнього, який інвестував би понад $100 млрд в акції перспективних компаній континенту. Даний крок, за задумом авторів документа, допоможе їм конкурувати з американськими і китайськими технологічними гігантами.

У плані зазначається, що ЄС повинен проявляти більше рішучості в торговельній сфері і впровадити односторонні мита щодо товарів зі Сполучених Штатів. Наразі ці пропозиції перебувають на стадії розгляду.

Видання зазначає, що після завершення процедури Brexit, Євросоюз буде вільним у проведенні більш інтервенціоністської економічної політики, яку Франція та Німеччина давно підтримують.

Дональд Трамп неодноразово під час бесіди з журналістами та у своїх виступах перед прихильниками засуджував країни ЄС за їх торговельну політику щодо Сполучених Штатів, підкреслюючи, що дії європейців у цій сфері гірше за владу Китаю.



Нагадаємо, у США з 1 червня 2018 року почали діяти мита на ввезення сталі та алюмінію з країн ЄС, Канади і Мексики. Дональд Трамп заявив, що його не лякає ця торгова війна.

У липні минулого року мита щодо ЄС були тимчасово призупинені, а восени представники США та ЄС почали переговори про закріплення припинення торговельної війни. Наразі ЄС намагається уникнути введення нових американських мит на автомобілі європейського виробництва.

Тим часом Дональд Трамп має намір відтермінувати запровадження додаткових мит на товари з Китаю. Це допомогло частково розвіяти занепокоєння інвесторів, які побоювалися серйозної торгової війни між країнами та її наслідків для світової економіки.