Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Вільнюсі побудували гігантську інсталяцію з 2145 старих радіоприймачів до річниці «Балтійського шляху»

LRT

Гігантська інсталяція з 2145 старих радіоприймачів звучатиме в унісон ввечері 23 серпня на Соборній площі у Вільнюсі. Рекорд фіксуватиме литовське агентство Factum.

Як повідомляє литовський суспільний мовник LRT, унікальна конструкція під назвою «Одна хвиля» є частиною ювілейної програми, присвяченої 30-річчю «Балтійського шляху» — мирної акції у прибалтійських республіках СРСР. У той день 1989 року, два мільйони людей із Литви, Латвії та Естонії (тобто приблизно 25% населення трьох прибалтійських республік на той час) сформували 650-кілометровий живий ланцюг від Вільнюса до Таллінну.

Ідея радіоінсталяції розроблена спільно LRT і двома молодими художниками. Спочатку установка мала складатися з 650 старих радіостанцій. Художники зверталися до людей по радіо і телебаченню з проханням пожертвувати старими радіоприймачами і доставити їх до місцевих поштових відділень або в штаб-квартиру LRT.

Згодом люди привезли майже в чотири рази більше радіоприймачів, ніж очікувалося, і установка досягнула розміру з 5-поверховий будинок.

Всі радіостанції, підключені і налаштовані на одну і ту ж частоту, відтворюватимуть тримовну пісню «The Baltics is Waking Up», яка стала гімном Балтійського шляху і однією з найпопулярніших пісень «Співочої революції» (1987–1991 роки) у Прибалтиці.

Після презентації на Соборній площі у Вільнюсі інсталяцію перенесуть у музей Парку Європи під відкритим небом неподалік від столиці.

23 серпня 1989 року, в 50-ту річницю підписання пакту Молотова — Ріббентропа між СРСР та нацистською Німеччиною, два мільйони жителів Латвії, Литви та Естонії вишикувалися у ланцюжок від Вільнюса до Таллінну через Ригу. Мирна масова громадянська акція «Балтійський шлях» внесена до Книги рекордів Гіннесса як найдовший в історії живий ланцюг, і занесена ЮНЕСКО до списку світової пам'яті.