$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+6° Київ +4° Варшава +23° Вашингтон

«Нафтогаз» готується до припинення транзиту газу з РФ

UA.NEWS SAV 23 Серпня 2019 15:13
«Нафтогаз» готується до припинення транзиту газу з РФ

Керівництво НАК «Нафтогаз України» вважає, що припинення транзиту газу через територію України з 1 січня залишається базовим сценарієм, і готуються до переходу газотранспортної системи (ГТС) у режим фізичного реверсу.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

«На жаль, базовий варіант полягає в тому, що з 1 січня 2020 року транзиту російського газу через територію України не буде. Це означає, що вся система в межах української ГТС повинна бути повернута до так званого фізичного реверсу, і газ буде надходити не зі сходу на захід, а із заходу на схід»

Юрій Вітренко

виконавчий директор НАК «Нафтогаз України»


За його словами, у 2009 році система вже працювала в такому режимі, але тоді це була «напіваварійна» ситуація.

«Цього року ми готувалися до такого сценарію. Були модернізовані п’ять компресорних станцій основних, так звана «обмотка». Зараз вони можуть працювати в двох напрямках. З 1 січня вони працюватимуть у напрямку із заходу на схід. ГТС зможе забезпечувати всіх споживачів України достатньою кількістю газу, незважаючи на те, що газ не буде надходити з території Росії»

Юрій Вітренко,

виконавчий директор НАК «Нафтогаз України»


Тим часом Національний банк України (НБУ) очікує падіння виручки від транзиту російського газу через територію України в 2020 році на третину. Заступник глави регулятора Олег Чурій в інтерв’ю УНІАН назвав прогнози НБУ «досить консервативними».

«Ми припускаємо падіння виручки від транзиту більш ніж на третину наступного року. Відповідно, це вплине на платіжний баланс. Але це автоматично не означає втрату певної суми валюти. Ситуація динамічна, різні фактори можуть один одного компенсувати»

Олег Чурій,

заступник голови НБУ


Нагадаємо, контракт на транзит російського газу через територію України було укладено у 2009 році і закінчується наприкінці 2019-го року.

Нагадаємо, поточний транзитний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» не відповідає вимогам українського та європейського законодавства, тому він не може бути «продовжений». У «Нафтогазі» не виключають, що Росія може взагалі не підписати новий контракт і це повністю заблокує транзит газу через Україну з 2020 року «Нафтогаз» озвучив оптимальний варіант угоди з «Газпромом» на транзит.

В уряді Російської Федерації повідомили, що готові зберегти транзит газу через Україну після завершення поточних контрактів, однак це повинно бути «на економічно рентабельних умовах». Зокрема Росія запропонувала на 1 рік продовжити договір на транзит газу через ГТС України на діючих умовах. Однак в Україні спростували отримання пропозиції від російської сторони.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія готує новий договір щодо транзиту газу через Україну.

Президент Володимир Зеленський вважає, що РФ не буде перекривати транзит газу через українську ГТС. Глава держави переконаний, Україні «ніхто не буде викручувати руки».