Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Норвегії заявили, що в Архангельській області РФ було два вибухи, другий став джерелом радіації

В Архангельській області під час випробувань ракетного двигуна сталося два вибухи, а не один, як стверджує російська влада.

Про це Reuters повідомили в Норвезькому сейсмологічному центрі.

Перший вибух зафіксували завдяки сейсмічним моніторам, але другий вибух вони не зафіксували. Про нього норвезькі спеціалісти дізналися за інфразвуковими датчиками тиску повітря.

У центрі це пояснили тим, що сейсмічні монітори фіксують тільки те, що відбулося на землі, а другий вибух ймовірно стався на крилатій ракеті, яка працювала на радіоактивному паливі. Саме після другого вибуху норвезькі експерти зафіксували збільшення рівня радіації.

У корпорації Росатом виданню заявили, що інцидент стався з ізотопним джерелом живлення. Інших подробиць там не навели. Міноборони РФ на запит не відповіло.

Губернатор Архангельської області Ігор Орлов назвав заяви Норвегії «черговим витком дезінформації».

Раніше ВВС повідомило, що 90 людей контактували з тими, хто був заражений радіацією під час вибуху на російському військовому полігоні.

Нагадаємо, вранці 8 серпня 2019 року екстрені служби міста Сєвєродвінська Архангельської області  зафіксували  різке підвищення радіаційного фону. Через кілька годин з'явилися повідомлення, що на морському військовому полігоні за 30 км від Сєвєродвінська, де проживає 190 тисяч людей,  стався вибух під час випробувань  рідинного ракетного двигуна.

  • Практично відразу Міністерство оборони Росії виступило з заявою, в якій йшлося, що «після НП ніяких викидів шкідливих речовин в атмосферу не було, радіаційний фон в нормі». Проте військові закрили для судноплавства ділянку Білого моря поруч з полігоном.
  • 10 серпня стало відомо, що жертвами вибуху стали 5 працівників Російського федерального ядерного центру з міста Сарова, який займається розробкою ядерних озброєнь.
  • Після вибуху жителі Архангельської області почали активно скуповувати в аптеках йод і йодовмісні препарати, щоб захистити організм від можливого впливу радіації.
  • Видання Reuters повідомило, що вибух на полігоні в РФ міг статися через випробування ракети з ядерною установкою.
  • Крім того, про це заявив президент США Дональд Трамп.
  • Президент РФ Володимир Путін розповів про крилату ракету з ядерною установкою в березні 2018 року. За його словами, успішні випробування ракети пройшли в кінці 2017 року.