"Україна - одна з небагатьох країн, де може статися економічне диво". До Києва приїхала делегація Світового банку

Президент Світового банку зустрівся з главою держави.

До Києва приїхав керівник Світового банку Девід Мелпас. 23 серпня він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

"Президент обговорив з делегацією Світового банку заплановані в Україні реформи та подальшу співпрацю. Володимир Зеленський подякував за підтримку України та поінформував про кроки, заплановані в реформуванні країни", - зазначили в пресслужбі глави держави.

"Ми – інша команда. У нас зовсім немає часу. Наші ключові завдання – не просто боротися з корупцією, а перемогти її", – сказав Зеленський.

Він нагадав, що 5 вересня розпочне роботу новостворений Антикорупційний суд. Зеленський також наголосив на  важливості ухвалення земельної реформи, розвитку інфраструктури та державно-приватного партнерства. Він висловив сподівання на продовження фінансової підтримки та технічної допомоги курсу реформ в Україні з боку Світового банку. 

Президент також запросив представників Світового банку на інвестиційний форум, який відбудеться в Маріуполі.

"Приїзд до України президента СБ лише в перші місяці після обрання - позитивний сигнал, що Україна в пріоритеті для цієї світової фінансової структури. І відрізок часу між візитом попереднього президента восени 2017-го та нинішнього - менше двох років. До цього жоден очільник СБ не приїжджав до нас цілих 16 років! Справа в тому, що Україна - одна з небагатьох країн, де справді може статися економічне диво. Це чудово усвідомлюють у Світовому банку. Тому і йдеться навіть не про економічне зростання, а про пришвидшення зростання. Ця відмінність надзвичайно важлива", - написала у Facebook прессекретарка Зеленського Юлія Мендель.

Вона додала, що "обидва президенти - дуже практичні люди, націлені на швидкий результат. І знайти порозуміння їм було легко".

Про втілення яких саме нових проєктів було домовлено, не повідомляється.

Раніше Зеленський розповів, що має на меті знизити тарифи в Україні, однак для цього потрібні "уряд і бажання".

"Треба уряд і треба велике бажання. Ми вже навіть говорили з МВФ, зі Світовим банком, вони дуже боялися, що ми будемо різко зменшувати тарифи. Не тому, що вони проти, тому, що вони не знають за рахунок кого і за рахунок чого. Щоб не було дійсно дірки в бюджеті. Тільки бажання. Ми це обов’язково зробимо. Ми вже знизили тарифи, мені здається, на 12%. Це замало, але це перший крок", - пояснив президент.

Зеленський підкреслив, що МВФ та Світовий банк не проти цього, однак вони прагнуть зрозуміти, за рахунок яких коштів відбуватиметься це зниження. Також він поділився ідеєю, над якою працюють його економісти.

"Є ідея, зараз дуже складно про неї говорити, але ідея дуже креативна. Зараз знаходять хлопці наші економічну модель, як людям, яким за 70 років, коли вже людина не може, вона не тільки на пенсії, але й фізично не може працювати, і вона вже достатньо працювала на країну по 40-50 років, як цій людині не сплачувати комуналку. Я дуже хочу, саме ті люди, які малозабезпечені. Я думаю, що у нас вийде, я дуже хочу", - розповів глава держави.

Згодом у Зеленського пояснили ідею "безкоштовної комуналки" для пенсіонерів. Від вересня 2019 року українські пенсіонери віком понад 70 років будуть сплачувати незначну частину рахунків за житлово-комунальні послуги від усього рахунку. Решту, за словами представника Зеленського в уряді Андрія Геруса, покриватиме держава.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація