Новини

У Києві відбулася “Хода гідності” з нагоди Дня Незалежності. Як це було

У Києві відбулася “Хода гідності” з нагоди Дня Незалежності. Як це було

У 28-у річницю Незалежності України замість військового параду, на головній вулиці столиці відбулася офіційна “Хода гідності”. 

“Прямий” транслював наживо.

Початок офіційних заходів на майдані Незалежності було заплановано на 09:30. Після хвилини мовчання пролунало сто ударів дзвонів в пам’ять про Героїв Небесної сотні. Президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою поклали квіти до меморіалу Героям небесної сотні.

Крім того, на Майдані виконали гімн України, в тому числі, на піаніно, яке під час Революції гідності стояло на головній площі столиці. Також гімн заспівала Тіна Кароль, яка сиділа на даху Національної музичної академії ім.Чайковського.

Після виступу Зеленського почалася церемонія вручення державних нагород.

Близько 11:00 “Хода гідності” на Майдані Незалежності завершилася.

24 серпня Україна святкує День незалежності. 28 років тому цього дня Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України.

Нинішнього року президент Володимир Зеленський вирішив відмовитися від військового параду на День Незалежності – замість нього в центрі Києві пройшла Хода гідності. У ній взяли участь глава держави, українські військові, ветерани АТО та волонтери, а також представники різних родів військ ЗСУ. При цьому військова техніка демонструватися не буде. Крім того, Хрещатиком пройдуть відомі українські медики, вчителі, спортсмени, дипломати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 28 РОКІВ ЗЛЕТІВ ТА ПАДІНЬ – ЧИМ ЖИЛА НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА

У той же час частина ветеранів та активістів, які не погоджуються зі скасуванням військового параду, вирішили підготувати “народний парад” — Марш захисників. Його учасники, серед яких ветерани АТО, зібралися в столичному парку Шевченка і також пройшли колоною центральними вулицями Києва.

Нагадаємо, Трамп привітав Україну з Днем Незалежності й заявив про незмінну підтримку з боку США.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заговорив українською мовою в британському відеовітанні з нагоди 28 річниці проголошення незалежності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СТАЛО ВІДОМО, ХТО ВИКОНАЄ ГІМН УКРАЇНИ НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ У КИЄВІ

Крім того, американські дипломати, а також волонтери Корпусу миру привітали українців з Днем Незалежності, виконавши пісню, в основі якого був покладений вірш української поетеси Ліни Костенко.

Читайте також: ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: СКІЛЬКИ ДНІВ ВІДПОЧИВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ.

У вівторок, 9 липня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що військовий парад до Дня незалежності України скасовується. Натомість кошти, які б мали виділити на проведення параду, 300 млн гривень, віддадуть на премії українським військовослужбовцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНОБОРОНИ ВИПЛАТИТЬ ПРЕМІЇ ВІЙСЬКОВИМ НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ХТО І СКІЛЬКИ ОТРИМАЄ

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.