$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+10° Київ +16° Варшава +3° Вашингтон

Нафта подешевшала після торгового загострення між США і Китаєм

Ілона Завальнюк 24 Серпня 2019 10:24
Нафта подешевшала після торгового загострення між США і Китаєм

Ф'ючерси на нафту марки Brent і WTI з поставками у жовтні 23 серпня впали у ціні у Лондоні і Нью-Йорку. Так ринок відреагував на ескалацію торгової війни Сполучених Штатів і Китаю.

Зокрема, жовтневі ф'ючерси на Brent подешевшали на Лондонській біржі до 58,76 за барель на 17:15 за Києвом. Це на 1,94% менше, ніж при закритті попередньої сесії. Також знизилися у ціні жовтневі ф'ючерси на марку WTI на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) до 53,76 доларів за барель (мінус 2,87%).

Це сталося після того, як КНР вирішила обкласти двоетапними митами американський імпорт на 75 млрд доларів. Зокрема йдеться і про введення мита 5% на нафту США. Ціни впали ще сильніше після того, як президент США Дональд Трамп озвучив плани про кроки у відповідь проти Китаю.

У 2018 Китай не включав нафту до переліку товарів, на які поширюватимуться антиамериканські мита, що свідчило про важливість сировини. Однак судячи з існуючого розвитку подій, мова йде про серйозне загострення держав, вважають експерти. Відзначимо, що за січень-травень КНР була на 10 місці найбільших покупців американської нафти.

Раніше Трамп збирався відтермінувати запровадження додаткових мит на товари з Китаю. Це допомогло частково розвіяти занепокоєння інвесторів, які побоювалися серйозної торгової війни між країнами та її наслідків для світової економіки.

Відзначимо, що торговий конфлікт між США і Китаєм вплинув і на економіку країни-агресора, деталі в нашому матеріалі.

На початку серпня світові ціни на нафту змінилися різноспрямовано. Ф'ючерси на нафту Brent з постачанням в жовтні виросли до 65,17 долара за барель. При цьому, ціна вересневих ф'ючерсів на нафту WTI впала до 57,84 долара за барель, втративши 1,26%. Нагадаємо, 14 членів ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією і ОПЕК + продовжили угоду про зниження видобутку нафти на 9 місяців. Вонa дозволить уникнути падіння цін на нафту.