Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Zac Durant, Unsplash

У низці міст США, таких як Сан-Франциско та Сіетл, проблему безпритульності намагаються побороти за допомогою мобільних застосунків та смарт-технологій. Про це пише Smart Cities Dive.

Так, у Сан-Франциско запустили гарячу лінію 311, за якою мешканці можуть повідомляти про місце розташування халабуд, в яких розміщаються безхатьки. Деякі називають цю ініціативу «стукацькою». Заразом розробляють ONE System – велику базу даних про всіх безпритульних.

У Сіетлі фунціонує аналогічна річ – мобільний застосунок «Знайди та Виправ» (Find It, Fix It). З його допомогою користувачі можуть повідомляти про міські негаразди, такі як нелегальні викиди сміття, дірки в асфальті – або місця перебування безпритульних.

Критики кажуть, що така система лише створює ілюзію можливості швидко розв’язати проблему. Ситуація з безпритульнимми не вирішується так само просто, як із діркою в асфальті. Крім того, користувачі надсилають безліч помилкових повідомлень, на відсортовування яких муніципальні працівники витрачають багато часу.

«Вони роблять вигляд, ніби комп’ютерна система може зменшити кількість безпритульних. Але у вас або є дім, або нема», – Дженніфер Фріденбах, директорка Коаліції безпритульних.

Директорка місцевої організації з допомоги безпритульним Елісон Айзінгер вважає, що муніципалітет Сіетлу краще би вкладав гроші у доступне житло та притулки замість переміщення людей туди-сюди.

Безпритульні ветерани війни – одне з поширених явищ у США. Фото: Pixabay

За останні 10 років кількість безпритульних у Сан-Франциско зросла з 200 до 7500. Це пов’язують із привабливістю міста для великих IT-корпорацій – приплив платоспроможних програмістів призводить до шаленого росту цін на оренду житла. В середньому оренда квартири коштує 3300 доларів у місяць. Люди з низьким прибутком нерідко просто опиняються на вулиці.

При цьому на боротьбу з проблемою безпритульності місто витрачає щороку понад 300 мільйонів доларів, включно з описаними вище заходами. Це значить, що на кожного безпритульного витрачається 40 тисяч доларів на рік. Власне, це кошти, співмірні оренді непоганої квартири.

IT-корпорації активно розширюються не лише в Каліфорнії, але й у інших містах західного узбрежжя. За останні три роки кількість безпритульних у Сіетлі зросла на 17%.

Нагадаємо, торік жителі Сан-Франциско проголосували за додаткове оподаткування IT-корпорацій для вирішення проблем безпритульних. У Лос-Анджелесі місцеві також проголосували за підняття податку на продаж на 0,25% для допомоги безпритульним.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button