Новини

Марш нескорених, Хода гідності та 100 дзвонів: як святкують День Незалежності у Львові, Харкові, Дніпрі та Одесі

Марш нескорених, Хода гідності та 100 дзвонів: як святкують День Незалежності у Львові, Харкові, Дніпрі та Одесі

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує День незалежності. 28 років тому цього дня Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України.

Нинішнього року президент Володимир Зеленський вирішив відмовитися від військового параду на День Незалежності – замість нього в центрі Києві пройшла Хода гідності. У ній взяли участь глава держави, українські військові, ветерани АТО та волонтери, а також представники різних родів військ ЗСУ. При цьому військової техніки не було. Крім того, Хрещатиком пройшли відомі українські медики, вчителі, спортсмени, дипломати.

А як проходить святкування регіонами України розповіли кореспонденти “Прямого”.

Львів

“Вітаю зі святом, з Днем Незалежності Україну. У Львові, звичайно, теж святкують, і у всьому місті відчувається свято, підняли державні прапори. Практично всі люди у святковому одязі, у вишиванках або з прапорами. Також у нас у місті сьогодні відбувається “Марш нескорених”. Таку ідею саме на свято незалежності запропонував провести боєць 93-ї бригади, її підтримали львів’яни. Сьогодні зібралася понад тисяча людей. Розпочався “Марш нескорених” із Личаківського кладовища. Там люди поклали квіти і помолилися разом за загиблих воїнів, які захищали нашу країну”, – розповіла кореспондент Ольга Зеліско.

Далі колона вирушила по вулиці Личаківській до військового шпиталю. І саме тут вони мають відвідати поранених бійців, приносити смаколики та провести тематичний флешмоб до Дня Незалежності. Після цього колона рушить ближче до середмістя, до Гарнізонного храму Петра і Павла. І там разом священики різних конфесій помоляться за здоров’я і міцність та подякують українським воїнам за те, що захищають нашу незалежність тепер.

Харків

“Вітаю всіх зі святом, з нашим головним святом в Україні – Днем Незалежності. Кілька хвилин тут на Майдані Конституції у Харкові закінчились урочистості з нагоди Дня Незалежності. Але, як ви бачите, люди не розходяться, а їх тут були тисячі. Прийшли дуже багато з дітьми, дуже багато у вишиванках. Атмосфера панувала дуже душевна. Багато військових. І люди кажуть, що для них це свято особливе, і вони готові навіть не тільки у свій вихідний день, а й у свій робочий день вшанувати людей, які життя віддали за цю незалежність”, – повідомила кореспондент Юлія Губська.

Головним під час сьогоднішнього святкування у Харкові стало те, що місто доєдналося до всеукраїнської акції “100 дзвонів”. Це акція з вшанування загиблих героїв Небесної сотні. Серед харків’ян таких троє.

Наймолодший, Владислав Зубенко, студент. Захоплювався, як справжній лицар, історичною реконструкцією. На Майдан до Києва поїхав 18 лютого, допомагав виносити поранених. Куля снайпера влучила в нього 20 лютого. Пройшла навиліт, потрощила внутрішні органи та хребет. 8 днів лікарі боролись за життя харківського студента, але врятувати його не вдалося. Він помер 28 лютого. У Харкові на честь Владислава Зубенка назвали вулицю, а залізницею України курсує потяг імені Владислава Зубенка, тому що він навчався у залізничній академії.

Другий герой Небесної сотні із Харкова – це Євген Котляр. Свого часу він протестував проти вирубки дерев у парку Горького, коли міська влада зводила там дорогу, пробивала дорогу через парк Горького. Євген Котляр з грудня їздив на Майдан. Загинув від двох пострілів снайпера. Він помер у “швидкій”.

І третій герой Небесної сотні, якого ми вважаємо за честь назвати харків’янином, – це Юрій Паращук. Народився він на Черкащині, деякий час жив у Києві, але постійним своїм мешканням називав Харків. Юрій був релігійною людиною. Теж з грудня їздив на Майдан. Загинув від кулі снайпера на Інститутській. Юрій Паращук похований на Черкащині.

“Власне, всі ці троє героїв Небесної сотні, харків’яни – вони всі Герої України посмертно. Ось сьогодні на їх честь пролунали 100 дзвонів, і харків’яни вшанували кожного. Бо ми пам’ятаємо тих, хто віддали за незалежність найдорожче – своє життя, своїх ненароджених дітей, свої мрії. І таким чином дали шанс жити та мріяти нам. Слава Україні!”, – додала кореспондент.

Дніпро

“Ви чуєте, у мене тут так голосно. І ми йдемо якраз з ветеранською ходою. Але в нашій ході не тільки ветерани – тут і родичі загиблих героїв, і волонтери, і просто дніпряни. Дуже багато людей зібралося. І люди йдуть під супровід оркестру Оперативного командування “Схід”. Попереду йде оркестр. Дуже красива хода, всі у вишиванках, багато дітей, побратими військові прийшли. І ми прямуємо зараз від Алеї Героїв до найбільшого прапора в Україні, до найбільшого нашого стягу. І там продовжать люди святкувати. Бо саме сьогодні ще будуть святкувати створення 43-го окремого мотопіхотного батальйону. І тут дуже багато військових саме з цього батальйону. Також люди прямо з вікон вигукують гасла “Слава Україні! Героям слава!”. Хода їх підтримує. Співають патріотичних пісень. От так Дніпро почав день. І ми передаємо вам частинку нашого святкового настрою. Слава Україні!”, – розповіла кореспондент Тетяна Запаря.

Одеса

“У нас також зараз проходить Хода гідності. Вона проходить від Оперного театру до будівлі облдержадміністрації, де ветерани військових дій на Донбасі, АТО та зони ООС будуть проводити невеличкий такий мітинг щодо того, що таке невеличке неподобство: Одеса велика, а жодного пам’ятника героям АТО немає. Є тільки пам’ятний камінь. Там вони поспілкуються та вирішать, що з тим робити. Мусимо сказати, що ми вже приблизно 15 хвилин ідемо вздовж колони. Тут 300-400 військовослужбовців. Тут люди з добровольчих батальйонів і військовослужбовці з регулярних Збройних сил України та навіть представники Чорноморського козацтва, що цікаво. Є й такі структури, які допомагають військовослужбовцям на сході припасами та просто добрим патріотичним словом”, – розповів кореспондент Богдан Максимець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 28 РОКІВ ЗЛЕТІВ ТА ПАДІНЬ – ЧИМ ЖИЛА НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА

У той же час частина ветеранів та активістів, які не погоджуються зі скасуванням військового параду, вирішили підготувати “народний парад” — Марш захисників. Його учасники, серед яких ветерани АТО, планують зібратися в столичному парку Шевченка і також пройти колоною центральними вулицями Києва.

Нагадаємо, Трамп привітав Україну з Днем Незалежності й заявив про незмінну підтримку з боку США.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заговорив українською мовою в британському відеовітанні з нагоди 28 річниці проголошення незалежності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СТАЛО ВІДОМО, ХТО ВИКОНАЄ ГІМН УКРАЇНИ НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ У КИЄВІ

Крім того, американські дипломати, а також волонтери Корпусу миру привітали українців з Днем Незалежності, виконавши пісню, в основі якого був покладений вірш української поетеси Ліни Костенко.

Читайте також: ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: СКІЛЬКИ ДНІВ ВІДПОЧИВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ.

У вівторок, 9 липня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що військовий парад до Дня незалежності України скасовується. Натомість кошти, які б мали виділити на проведення параду, 300 млн гривень, віддадуть на премії українським військовослужбовцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІНОБОРОНИ ВИПЛАТИТЬ ПРЕМІЇ ВІЙСЬКОВИМ НА ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ: ХТО І СКІЛЬКИ ОТРИМАЄ

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.